Kalender

Kaarina Kaikkonen – You Remain In Me

9. maj 2018 til 16. sep 2018

Kunsten præsenterer den finske kunstner Kaarina Kaikkonens (f. 1952) første soloudstilling på et dansk kunstmuseum. Det er samtidig første soloudstilling med en finsk kunstner siden genåbningen af Kunsten, der er det eneste kunstmuseum i verden tegnet af den finske stjernearkitekt Alvar Aalto.

Til Kunsten har kunstneren skabt to kæmpemæssige installationer skræddersyet til museet: ét udendørs og ét indendørs værk. I Kunstens Store Sal vises et værk, som arbejder med rummet som lysets katedral, og i skulpturparken, vises et værk, som går i dialog med den omgivende natur, de arkitektoniske rammer og sågar Aalborg Tårnet. Bag begge værker ligger et imponerende tidskrævende arbejde, der involverer mange mennesker; fra de mange skjorter, der er doneret af borgere til projektet, til den tekniske udførsel af det store udendørs værk, der er monteret fra toppen af Aalborg Tårnet og ned til træerne i museets skulpturpark.

 

Kan kunst både være intim og social, skrøbelig og kraftfuld på samme tid? I tilfældet Kaarina Kaikkonen forenes modsætninger, når hun skaber store, spektakulære og sanselige værker, som berører mennesker og tager livtag med eksistensen. Kaarina Kaikkonen insisterer stædigt på, at materialer kan fortælle historier, og den eksistentielle dybde i værkerne tager ofte udgangspunkt i kunstnerens egne personlige historier, for eksempel kunstnerens tab af først faderen og dernæst moderen. Disse historier bliver af kunstneren omformet til universelle historier om tab, liv og død, erindring, kærlighed og håb.

 

Kaarina Kaikkonens værker består typisk af genbrugsmaterialer f.eks. brugte skjorter, ski eller dansesko som sættes sammen i kæmpemæssige installationer, der bjergtager publikum med en umiddelbar og overvældende skønhed. Kaikkonen er allerede repræsenteret i Kunstens samling med værket Queen of the Night, så måske du allerede kender hendes evne til at omforme en sko til noget på én gang smukt, foruroligende og dragende i form af insekter eller blomster?  

 

Kaarina Kaikkonen har udstillet på store museer såsom MAXXI i Rom, Kiasma i Helsinki, Eremitage museet i Skt. Petersborg, samt på flere større museer i Norden, USA og Tyskland, og hendes værker findes i samlinger over hele verden.

 

Vi har brug for din hjælp!

For at skabe kunstværket i parken har Kaarina Kaikkonen brug for 1.000 skjorter - vi inviterer dig derfor til at bidrage til det store visionære kunstprojekt – med din skjorte og din historie. Læs mere her → 

Udstillingen er støttet af