Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Josh Kline

Født i USA, 1979. Bor og arbejder I New York.

 

Saving Money with Subcontractors (FedEx Worker’s Hand with Pad), 2015 (Blue Collars)

3D-printet skulptur i gips, blækstråleblæk, støbt urethanskum, styrofoam (packing peanuts), karton og MDF. Serie af 3 plus 2 kunstnertryk.
Tilhører kunstneren og 47 Canal.

 

Om værket

Værket af den amerikanske kunstner Josh Kline forestiller en FedEx-pakke. Men indholdet af pakken er anderledes end de pakker, som mange af os modtager – og som i stadig større antal blev sendt til forbrugerne under coronapandemien, hvor nethandlen eksploderede. Pakken indeholder resterne af et par FedEx-leverandører. Tre afhuggede underarme ligger oven på indpakningen med et par FedEx-blanketter klar til at blive underskrevet ved leveringen. De tre afhuggede hænder er 3D-printede kopier, den ene hudfarvet og de to andre mærkeligt umenneskeligt grå. Hvad der ellers er af indhold under den store mængde af plastfyld, er skjult for os.

 

Perspektivering

Med stor aktualitet fra den globale pandemi peger værket på et leverancesystem, der lige nu bliver varetaget af mennesker, når pakker sendes kloden rundt. Men bliver det ved med at være sådan, eller kommer robotter eller droner til at overtage dette arbejde på sigt?  


FedEx-leverandøren i værket her er en såkaldt servicemedarbejder og tilhører den store gruppe ‘blue collar’-arbejdere, der arbejder i produktionen og typisk har et fysisk hårdt arbejde til forskel fra modsætningen: en ‘white collar’-arbejder, der typisk arbejder på et kontor bag en skærm. Det er gammeldags begreber fra industrialiseringen, som hænger ved den dag i dag, hvor uniform og påklædning stadig er med til at definere, hvem du er, og hvilken plads du har i samfundet. Begge typer jobs er vigtige i den store globale markedsøkonomi, men vilkår og levestatus er dybt forskellige, hvad angår såvel uddannelse som arbejdsvilkår og løn.