Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Læring

Juliette Goiffon & Charles Beauté

Født i Frankrig, 1987 og 1985.

 

Management Visuel, 2016-2021

Messing. Serie af 17
Tilhører kunstnerne Goiffon & Beauté


Om værket

Den franske duo Juliette Goiffon & Charles Beauté stiller på humoristisk vis skarpt på vores arbejdsliv og de strukturer, der skabes i organisationer for at rammesætte samarbejdet mellem mennesker. Et af de aspekter, der især er kommet under deres kritiske lup, er de komplicerede organisationsdiagrammer, der bruges til at skabe overblik over en virksomheds kommandoveje og hierarki. De mange væghængte messingelementer i installationen Management Visuel er en visuel leg med netop disse strukturer. En sammenblanding af en række aparte ansigtsmasker, der kan ligne spøgelser, hænger her side om side med en række mere eller mindre uigennemskuelige organisationsdiagrammer. Diagrammer, som vi måske kan genkende fra vores arbejdsliv, men som her sættes ind i en kontekst, der understreger, hvor langt fra virkeligheden de kan opleves. Hvad betyder de egentlig for den enkelte? Hvor starter de, hvor slutter de, og hvad er den rigtige vej rundt i organisationen?

 

Perspektivering

Hvad betyder de komplicerede organisationsdiagrammer egentlig? Hvem har brug for dem, og hvilken mening har de i dagligdagen for det enkelte menneske? Hvad betyder systemet i forhold til mennesket, og hvilket menneskesyn gemmer sig bag de forskellige tiltag, ledelser igangsætter for at skabe forbedret workflow og arbejdsgange rundtom i organisationerne?

 

Working Mats, 2017

Præget skum
Tilhører kunstnerne Goiffon & Beauté

 

Om værket

Med værket Working Mats sætter kunstnerduoen Juliette Goiffon & Charles Beauté vores jagt på præstation og selvoptimering på spidsen. Altid kan vi blive en endnu bedre udgave af os selv.

 

Umiddelbart ligner værket to helt almindelige yogamåtter, der er lagt ud på gulvet. Men måtterne skal ikke benyttes; de tilbyder i stedet en mental rejse, hvor vi kan gå på opdagelse i de mønstre og symboler, der pryder yogamåtterne som en slags uløselige gåder. Den ene har titlen Start-up date og viser en række fysiske øvelser, der skal sikre en veltrænet krop. Den anden måtte har titlen Start workflow og gengiver et labyrintisk mindmap over arbejdsprocesser og beslutninger mellem ja og nej.


De to alternative yogamåtter giver hverken en følelse af flow eller mindfulness. Tværtimod understreger de, hvordan selv det at træne er forbundet med selvoptimeringskulturen og præstationssamfundet, hvor mennesket bliver betragtet som en maskine, der konstant kan forbedres.


Kunstnerduoen Juliette Goiffon & Charles Beauté har igennem mange år arbejdet med temaer som virksomhedsstrategi og ledelsesteknikker. Deres arbejde kredser om, hvad der sker, når moderne ledelse møder mennesker, der skal trives i dette system. Deres formsprog betjener sig af lige dele mystik og maskinel kulde.


Perspektivering

En yogamåtte forbinder vi med et liv i balance og indre ro. Selvom yoga har eksisteret i mange årtusinder, har yogaen i de seneste år været forbundet med en stor mindfulnessbølge. Bølgen er både et udtryk for en alternativ livsform, men benyttes samtidig af progressive virksomheder, der i kampen om de rette medarbejdere tilbyder både yoga og andre personalegoder med henblik på at få glade medarbejdere, men i sidste ende også en bedre bundlinje.
Vores arbejdsuge har gennem de sidste mange årtier udviklet sig frem til i dag, hvor vi har en kortere arbejdsuge. Det har givet os et øget fokus på fritid, sport og familieliv: at leve det ‘perfekte liv’. For mange er meditation, wellness, træning og yoga nu en del af det at leve et aktivt (arbejds)liv. Mange bruger tid på selvudvikling og træning, både fysisk og mentalt, for at kunne klare arbejdslivets udfordringer. Vi holder ikke bare ferie og fri for at koble af, men også for at kunne møde op og være tunede til at kunne præstere optimalt på arbejdet.