
Hør om væbnede bakterier og livreddende svampe. Fra dit mugne brød i skabet til en epidemi af antibiotikaresistens – og hvad forskerne kan læse af de bakterier, du skyller ud i toilettet.
Bakterier har bekriget hinanden i milliarder af år. Deres våben og skjolde er henholdsvis antibiotika og antibiotikaresistens. Vi bruger deres egne våben imod dem, hvorfor så mange nu bærer skjold. Resultatet? Over 1 million mennesker taber årligt kampen og livet til antibiotikaresistens. Og epidemien vokser.
Adjunkt og ph.d. Patrick Munk fortæller om, hvordan forskere bruger DNA-teknikker og supercomputere til at studere prævalens, spredning og diversitet af gener, der giver resistens. Blandt andet fra de bakterier, som danskerne skyller ud i toilettet.
Svampe er forunderlige skabninger, der spiller en afgørende rolle i nedbrydningen af organisk materiale på jorden. Vi elsker deres evne til at forsøde vores tilværelse med alkohol og luftigt bagværk. Og deres egenskaber i fremstillingen af lægemidler, enzymer og organiske forbindelser til en lang række formål – såsom livreddende antibiotika.
Men medaljen har en bagside. Svampe kan producere giftige stoffer, der ikke blot kan fordærve vores fødevarer, men være særdeles farlige for menneskekroppen. I foredraget vil mykolog og lektor Teis Esben Søndergaard give et indblik i svampenes fascinerende verden – og måske give dig noget at tænke over næste gang, du finder mug på dit gamle brød i skabet.
Adjunkt, ph.d. Patrick Munk er adjunkt og ph.d. ved Danmarks Tekniske Universitet – og medlem af Det Unge Akademi. Han forsker i bakteriers DNA og spredning af deres gener over geografi, gennem tid og mellem arter. Han har længe studeret DNA fra dyrelort og spildevand for at forstå antibiotikaresistens og dets spredning mellem miljø, mennesker og andre dyr.
Teis Esben Søndergaard er mykolog og lektor på Aalborg Universitet. Teis har gennem de seneste 15 år forsket i skimmelsvampe – og særligt med fokus på sekundære metabolitter, der er mindre stoffer, som svampe danner for at opnå en fordel i kampen for overlevelse.
Billetpriser (pr. person)
Hvis du har årskort: 20,- (gælder også hvis du er ledsager til en årskortholder eller har en fribillet)
Hvis du ikke har årskort: 160,-
Hvis du er studerende og ikke har årskort: 120,-
Din almindelige billet eller din studiebillet giver adgang til museet fra kl. 10. Vi synes du skal komme tidligt og udforske vores udstillinger. Med årskort har du altid fri entré.
Vin: 45,-
Køb et glas vin til en særligt reduceret 'Vin & Viden' pris online i forbindelse med billetkøb eller i Brasserie Kunsten på dagen. Vælg mellem rød, hvid eller rosé når du ankommer.
Andre praktiske informationer
Fri entré for dig og en ledsager, udstillinger i verdensklasse, lækker mad med rabat i Brasserie Kunsten, aktiviteter for store og små, rabat i Butik Kunsten og vi kunne blive ved...
Gør dit besøg til en helhedsoplelvelse og nyd et lækkert måltid i Brasserie Kunsten. Lad køkkenet tage sig af alt det praktiske, så skal du bare koncentrere dig om at nyde et godt måltid i selskab med venner eller familie.
Støttet af