Er kunst virkeligt eller uvirkeligt? Det spørgsmål stilles gæster på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg i en ny særudstilling med kunstneriske mesterværker håndplukket fra Louisianas samling.
Her kan man bl.a. opleve tre enorme træer af den verdenskendte politiske aktivist og kunstner Ai Weiwei – konstrueret af døde kamfertræer fra Kina.
Øvrige værker tæller et ti meter langt og ”uvirkeligt” værk af Gerhard Richter samt en tankevækkende skulptur med redningstæppe af Pamela Rosenkranz.
Udstillingen åbner den 12. april 2025.
Fem meter høje træer lavet af kunstneren Ai Weiwei, sammensat af stumper af døde træer. Et ti meter langt Gerhard Richter-værk, hvor man ikke kan se motivet. Og en sammenkrøbet skulptur, der ligger på knæ med et guldfarvet redningstæppe over sig.
Det er nogle af de kunstværker, man kan opleve på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg i særudstillingen (Un)real, der består af håndplukkede værker fra Louisianas samling.
Udstillingen præsenteres som del af det flerårige samarbejde mellem Kunsten og Louisiana.
”Kunst er ikke bare genstande eller fænomener, kunst forestiller noget – også når det ikke forestiller noget, vi kan genkende. I udstillingen kan man møde forskellige kunstneres fortolkninger af virkeligheden og af de forestillinger, vi danner i mødet med både værk og virkelighed,” fortæller samlings- og forskningsansvarlig på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Morten la Cour, der er kurator på udstillingen.
Enorm kunst af verdenskendt politisk aktivist
Blandt værkerne, som Kunsten låner af det verdensberømte kunstmuseum i Humlebæk, er bl.a. tre enorme træer med titlen ’Tree’ af kinesiske Ai Weiwei (f. 1957). Ai Weiwei er verdenskendt som politisk aktivist og kritiker af det kinesiske styre.
”De nøgne træer er ikke bare træer, men fragmenter af mange døde kamfertræer indsamlet i det sydlige Kina og sat sammen i en ny virkelighed. De kan fx ses som en kritisk fremstilling af, hvordan en mængde individuelle dele er tvunget sammen og underlagt et system, der prøver at se naturligt ud; men i virkeligheden er en stor, kontrolleret illusion En uvirkelig virkelighed,” forklarer kuratoren.
Får os til at tænke over dét, vi tager for givet
Ofte interesserer kunstnere sig for, hvordan vores forestillinger er sat sammen – og hvorfor. Samtidig får de os ofte til at tænke over dét, vi tager for givet.
Et eksempel er det ti meter lange, stribede digitalprint af tyske Gerhard Richter (f. 1932) med titlen Strip.
Gerhard Richter har fra begyndelsen af sin karriere opsøgt snitflader mellem det maleriske og det fotografiske, det figurative og det abstrakte. Han har lavet tusindvis af billeder, der viser beskueren, hvor usikkert dét, vi kigger på, er.
”Med værket fortæller Richter os, at et billede ikke bare er et billede; dets natur er ikke statisk. Går man tæt på hans ti meter lange stribe, flimrer den for blikket. Men bliver man stående på afstand, går alle detaljer i ét. Man kan faktisk ikke se det billede – og det er det, det handler om. Det er virkeligt uvirkeligt,” forklarer Morten la Cour.
Øvrige verdensstjerner på udstillingen tæller kunstnerne Tacita Dean (f. 1965), Andreas Gursky (f. 1955), Eliott Hundley (f. 1975), Yayoi Kusama (f. 1929), Ann Lislegaard (f. 1962), Michel Majerus (1967-2002), Calvin Marcus (f. 1988), Marilyn Minter (f. 1948), Gerhard Richter (f. 1932), Bunny Rogers (f. 1990), Ugo Rondinone (f. 1964), Pamela Rosenkranz (f. 1979), Thomas Struth (f. 1954) og Wolfgang Tillmans (f. 1968).
Praktisk information
Udstillingen (Un)real vises fra den 12. april til den 19. oktober 2025 på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.
Udstillingen er et resultat af det flerårige samarbejde mellem Kunsten og Louisiana, som siden 2020 har undersøgt mulighederne for nationale museumsfællesskaber gennem samlingsudvekslinger og fælles projekter; med henblik på at skabe en bredere platform for kunstoplevelser i Danmark.
Læs mere på www.kunsten.dk/unreal