Udstillingen Just Like Home med Julie Nord kredser om hjemmet og familieportrættet. Den handler om hjemmet som ramme om familielivet og om hjemmet som det sted, hvor vores identitet grundlægges.
Udstillingen er opbygget som en stor stemningsfuld kulisse, publikum kan bevæge sig rundt i. Et slags life-size dukkehus, der består af tre iscenesatte rum med gulvtæpper, tapeter, lysekroner, legetøj og en lydkulisse komponeret af Halfdan E. I alle rummene vises Julie Nords papirværker, der umiddelbart minder om velkendte familieportrætter. Vi møder den unge pige, soldaten og en hel familie samlet på en mærkedag. Men under overfladen lurer uhyggen. Ansigter går i opløsning, pupiller mangler, og mønstre i tøj og baggrunde truer med at æde nogle portrætter helt op. Hjemmet bliver vendt på vrangen, når Julie Nord fordrejer og forvandler familien med udstillingen Just Like Home.
Julie Nords detaljerede og fabulerende tegninger udføres med blyant, filtpen og tusch. Hun benytter sig også af akvarelfarver, men på en måde, der vender vores forventninger til klassisk akvarelmaleri på hovedet. Akvarelmediet forbindes ofte med noget ukompliceret og med en spontan og samtidig ufarlig lethed. Julie Nord bruger derimod akvarelmalingens sarte kvaliteter til at nuancere hendes i forvejen gennemarbejdede og komplekse udtryk. Resultatet bliver et nærmest skræmmende sirligt univers, hvor en manieret kontrol truer med at kamme over i kaos. Julie Nords forfinede billedsprog er fyldt med antydninger af private fortællinger, der samtidig bliver fremmedgørende.
Vi inviteres indenfor i en installation, som ligner et hjem. Her er møbler, gulvtæpper, lysekroner og legetøj, men al genkendelighed til trods adskiller Julie Nords ”hjem” sig dog markant fra vores forestillinger om hjemmet i almindelighed. Her er hjemmet ikke en sikker bastion, en fast klippe, hvorfra vi kan begive os ud i en omskiftelig verden. Idealbilledet af hjemmet, som gennemsyrer vores kultur, synes at stå for fald.
I Julie Nords værker skabes der en ubalance i det, der ellers umiddelbart virker ufarligt og velkendt - som eksempelvis et portrætbillede af små piger og drenge eller et billede af en familie samlet rundt om et bord. Umiddelbart synes der at være tale om klassiske portrætter skabt i anledning af særlige mærkedage. Men i Julie Nords version bliver disse familiebilleder foruroligende. Ansigter går i opløsning eller fader ud, så de antager en spøgelsesagtig karakter. Samtidig er det som om, at mønstre i tøj og baggrunde nærmest invaderer eller truer med at æde nogle portrætter helt op. I disse familieportrætter udfolder, undersøger og undergraver Julie Nord det etablerede billede af familien og hjemmet som den trygge sikre bastion.
Til udstillingen har Julie Nord fået skabt et tapet, trykt på basis af mønsteret i hendes hovedværk Fever, der er i KUNSTENs eje. Tapetet tager øjet med på en fortryllende rejse, hvor vi både oplever psykedelisk ornamenterede mønstre og et rigt udpluk af karakterer fra Julie Nord univers. Denne omhyggelige, konstruerede ornamentik, der på lang afstand fremstår som et abstrakt mønster, skaber en kontrast til de små figurative portrætter.
I Julie Nords dukkehus er der efterladt en række objekter som en gyngehest og en række møbler. Ting er med til at definere, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. I hjemmets sfære har en række ting nærmest arketypisk karakter. Et stykke legetøj eller spisestuemøblementet fremkalder fx hos de fleste associationer til begivenheder i ens eget liv. Når Julie Nord inviterer os indenfor i dette mærkværdige hjem, lokker hun samtidig vore egne erindringer frem. Med udstillingens dukkehusindretning indbydes vi til at deltage i en art uforudsigeligt teater med for os måske ukendte roller.
Julie Nord (født 1970) er billedkunstner uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1994-2001. Hendes foretrukne medie er tegningen. Med sin raffinerede teknik udfolder hun en psykedelisk billedverden, der både trækker på referencer til eventyr, børnebogsillustrationer, gyserfilm og surrealistisk kunst. Julie Nord har udstillet i en lang række lande, og museer som Statens Museum for Kunst, Aros og KUNSTEN ejer værker af hende.
På Julie Nords officielle hjemmeside findes et væld af materiale. Her kan man studere en lang række af hendes arbejder og downloade en mængde relevante artikler.