Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Kreatiminar – formidlings- og kreativitetsvidendelingsdag

Kreativitet og kunst hænger unægtelig sammen. Både i skabelsesprocessen, men også i vores forståelse og vores møde med værkerne.

På Kunsten har vi gennem tre år arbejdet med at nærme os kunsten gennem kreative forløb og engagerende samtaler. Vi har inviteret børnehaver, skoler og gymnasielever indenfor i en kunstverden, hvor de gennem et samspil med materialer og hinanden, har skabt en forståelse af kunsten, der går ud over årstal og perioder, men tager afsæt i børn og unges nysgerrighed og livsverden.

 

Gennem åbne spørgsmål, kreative eksperimenter og et solidt afsæt i kunstens materialitet har vi udfordret både vores gæster og os selv. Det har været tre år fyldt med lærerige indsigter omkring dét, at vække en umiddelbar interesse og give vores gæster positive og ekstraordinære oplevelser i mødet med vores udstillinger – og dem vil vi gerne dele med jer!


Derfor inviterer vi til et kreativt seminar, hvor vi bruger en dag på at dykke ned i vores metoder, vores tværfaglige samarbejde og en solid teoretisk forståelse af kreativitet i et formidlingsmæssigt perspektiv.

 

Dagen inkluderer:

  • Forsker Tatiana Chemi og kunstner Lillibeth Cuenca Rasmussen, som sætter kreativiteten i perspektiv fra deres udgangspunkt
  • Workshops der matcher jeres interessefelt
  • Frokost serveret af Brasserie Kunsten
  • Rig mulighed for networking
  • Alsidig inspiration til jeres fagfelt

 

Tatiana Chemi

Lektor i Pædagogisk og Organisatorisk Innovation ved Institut for Læring og Filosofi, Aalborg Universitet
Chemi har forsket i kreative, kunstneriske og æstetiske processer og har bl.a. skrevet bøgerne ’Kunsten at integrere kunst i undervisningen’, ’Kreative læringsprocesser og æstetiske perspektiver’ og ’Behind the scenes of artistic creativity’. Chemi vil sætte det videnskabelige fundament på en dag, hvor vi udforsker, hvordan man med kreativitet som udgangspunkt, kan formidle kunst og kultur.

 

Lilibeth Cuenca Rasmussen

Performativ kunstner og professor i performance og tidsbaseret kunst på KMD, Kunstakademiet i Bergen

Oplæg: Viden, popmusik og rim. Performancekunst som et somatisk engagerende refleksionsredskab til fællesskabet.
 

Lilibeth Cuenca Rasmussen er halvt dansk, halvt filippinsk og har om nogen slået døren ind til performancekunsten og både Danmark og verden har fået øjnene op for hendes performative transformationer. Gennem en både kritisk og humoristisk tilgang til emner som identitet, kultur, religion, race, køn og sociale relationer skaber Cuenca Rasmussen performances som bliver formidlet gennem ord, krop og materialitet. Lilibeth indfører jer i den kunstneriske kreativitet fra førstehåndsperspektiv.

 

Program

 

9:30-10:00

Ankomst, kaffe og morgenbolle
10:00-10:20Fælles velkomst á la Kreativitarium

10:30-11:30

Workshops – Tilmeld dig workshop her (læs mere om workshops nederst på siden)

11:30-12:00

Refleksionsøvelse inkl. snacks

12:00-13:00

Oplæg: Tatiana Chemi

13:00-14:00

Frokost og popup-aktiviteter

14:00-15:00

Workshops – Tilmeld dig workshop her (læs mere workshops nederst på siden)
15:00-15:30Refleksion, kaffe og snacks
15:30-16:30Oplæg: Lilibeth Cuenca Rasmussen
16:30-17:00Tak for i dag

Bemærk: Der er ikke flere ledige pladser til Kreatiminar.

Workshops kl. 10.30-11.30 og 14.00-15.00

1) VTS – Formidlingsmetoden Visual Thinking Strategies

Denne dialogiske formidlingsmetode er en enkel, men effektiv metode, der tager udgangspunkt i oplevelser og egne erfaringer. Med sin åbne og inkluderende tilgang skaber den et trygt læringsmiljø, hvor alle har mulighed for at nyde ind. VTS stammer fra USA og er udviklet af psykolog Abigail Housen og tidligere leder af undervisningsafdelingen på Museum of Modern Art (MoMA) Philip Yenawin.
 

I denne workshop vil du blive præsenteret for de grundlæggende greb i metoden. Den afholdes af Marie Abel Hesse, der er uddannet pædagogisk antropolog med speciale i inkluderende museumsmiljøer. Hun er erfaren museumsvært og -formidler, designer, kulturel iværksætter og medstifter af Børnemuseet Muserum og VTSdanmark. Samt Anna Zieler er medstifter af Børnemuseet Muserum og VTSdanmark. Hun er uddannet i Moderne Kultur og Kulturformidling med speciale i børnekultur. Hun er erfaren kulturformidler og -udvikler inden for biblioteksvæsenet og i museumsregi.

 

2) Kunsten To Go!  – Rykker kunsten ud og ind i din hverdag

I Kunsten Kreativitarium pakker kunstnere og formidlere lastbilen med kunstværker, materialer og scenografi og kører ud og besøger alt fra skoler, børnehaver, 

byrum til DSB-tog og strandkanter. Du inviteres helt ind maskinrummet på To Go og processen bag at skabe inddragende workshops og forvandle læringsmiljøer til eksperimenterende kreative oaser. Hvordan fungerer det i praksis at tage kunstværker ud af museet? Hvordan skaber man det gode møde på institutioner og i byrummet? Hvordan hacker man et hvilket som helst rum, så man skaber et inddragende og sanseligt miljøer, der kickstarter den kreative proces?  

 

Du vil i denne workshop på egen krop komme til at opleve elementer fra To Go workshops, som vi normalt afholder dem og måske blive inspireret til, hvordan du selv kan rykke ud af dine egne vante rammer. 

 

3) Kunst-Lab – Den totale iscenesættelse af kunstoplevelsen

I Kreativitarium-laboratoriet tilbyder vi en totaloplevelse, hvor børnene er medskabere af den stemningssættende scenografi. Rummet forholder sig altid til de aktuelle udstillinger, og formidlingen har et helt unikt fokus på eksperimenter og materialitet. Ud fra forestillingen om, at det er gennem kroppen vi oplever og erfarer kunsten, har vi skabt et alternativt rum for læring og eksperimenter, der går ud over det sædvanlige.
 

I denne workshop kan du blive klogere på, hvordan man gennem dette performative læringsrum, samt gennem en eksperimenterende tilgang kan formidle på en levende og inddragende måde, hvor læringsmål og eksamensforberedelser bevidst er sat fuldstændigt til side. Samtidigt kan du blive klogere på, hvordan billedkunstnere kan bidrage til en høj faglighed i børns møde med den kreative og skabende side af kunsten.
 

**AFLYST** 4) Formidling i udstillingsrummet – Når man formidler med udgangspunkt i det umiddelbare møde

Formidling på Kunsten får lov til at fylde. Og når vi formidler til børn, tager vi tager vi alt fra sakse, farver og lim til stænger, sten og andre alternative materialer med ud i udstillingsrummet. Det er vigtigt, at hvert enkelt forløb er tilpasset lige præcis til den klasse som kommer til et forløb, så der er ikke et eneste forløb der ligner det forrige. Alt afhænger af alder, forudsætninger, dagsform og interesser hos både børn, undervisere og Kunstens formidlere. Ligeledes producerer vi løbende formidlingstilbud til hver udstilling.
 

I workshoppen tager vi udgangspunkt i de aktuelle udstillinger, hvor du sammen med de andre i workshoppen kommer til at undersøge, hvordan formidling i udstillingsrummet kan være både kreativt og inddragende, uden at gå på kompromis med faglighed og sikkerhed. Du kommer til både at prøve elementer fra vores workshops som vi afholder i udstillingerne, samt at skabe dit eget mini-formidlingsforløb ud fra et værk.
 

5) Zoner – Når legen får gulvplads

På Kunsten sætter vi en ære i at tilbyde børn og deres voksne områder – eller Zoner – hvor man kan røre, lege og være kreative. Zonerne er en integreret del af udstillingens kuratering og formidlingsgreb, og er placeret som en naturlig og vigtig del af udstillingen. Ikke som et appendix i kælderen men som en kerne i en udstilling, hvor børn gennem analoge, kreative aktiviteter kan opleve og lære gennem sanserne, legen og det skabende møde. Kreativitarium har udviklet en metodisk tilgang til disse Zoner, hvor intuition, medskabelse, leg, krop og taktilitet er nøgleord.
 

I workshoppen undersøger vi, hvordan en Zone kan se ud og hvad den kan. Derudover skal du selv i gang med hands-on at udvikle ideer til en Zone ud fra et af museets værker.

 

6) Materialer & sanser – Vi stiller skarpt på metoder

Sammen med kunstværkerne, er eksperimenter, materialer og sanserne grundelementer i Kreativitariums formidlingsarbejde. Hvordan starter man en kunstnerisk proces, hvad er et eksperiment og hvordan kan et materiale bearbejdes? Vi undersøger, vi undrer os og sammen gør vi nye opdagelser. En kunstnerisk proces er en række af eksperimenter, som er med til at udvide kunstoplevelsen og give os en følelse af mestring. Et eksperiment behøver ikke at have et væld af materialer, det kan laves alle steder, ude og inde, oppe og nede etc. Når du først går i gang, opdager du, at der er materialer overalt og at de kan være starten på et eksperiment.

 

I denne workshop kan du afprøve og blive klogere på, hvordan du gennem eksperimenter med enkelte materiale og dine sanser kan åbne og udvide oplevelsen af et kunstværk.

Vi udfordrer dig på, hvor enkle eksperimenter kan være, og så taler vi om, hvordan det samme eksperiment kan udfordre og pirre alle aldre, uanset forudsætninger.

Datoer

1. nov 2021, 09:00 til 17:00

Praktisk information

Tilmelding: Der er ikke flere ledige pladser.

Pris: 300 kr. – er du studerende, kan du komme med gratis.

Betaling: Du betaler enten ved ankomst til museet eller vælger fakturering via EAN/CVR i tilmeldingsformularen.