Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Kalender

Open: Var Asger Jorn aktivist?

En aften om kunst og ejendomsret i Asger Jorns fodspor.

Hvorfor malede Asger Jorn på væggene i de huse, hvor han kom? Og hvad siger det om kunstens værdi i dag?  Kunstens nye live-program Open er i luften og inviterer publikum med helt ind i kunstnernes maskinrum, når Katleen Vermeir og Ronny Heiremans med afsæt i den politiske og vanvittigt samfundsengagerede Asger Jorn, præsenterer en ”lecture performance” om kunst, ejendomsret og kollektiv skaberkraft. Onsdag den 19.2. vil museets Alrum således blive transformeret om til en interaktiv scene med objekter og andre fund fra museets Jornarkiv, samt projekterede billeder fra Vermeir & Heiremans kunsteksperiment 7 Walks i til Arnakkekilden og Jornmuseet i den historiske kurbadsby Silkeborg, hvor Jorn tilbragte 18 måneder i sanatorium. Arrangementet er et samarbejde mellem Open Kunstens nye eksperimenterende publikums-format, som stiller skarpt på samtidskunsten og F.eks, platform for samtidskunst i Aalborg. 

 

Gennem de to seneste uger har Vermeir & Heiremans efterforsket spor efter Asger Jorn i Kunstens arkiv, på Læsø, hvor Jorn havde en ejendom, i Aarhus og i Silkeborg, hvor Jorn donerede over 5000 kunstværker. Overalt, hvor Jorn kom, forsøgte han at forene liv og kunst. Hverdagens fysiske bygninger, de steder hvor det fælles liv leves, hvor folk samles, fester og diskuterer var for Jorn ikke adskilt fra kunsten. For kunst var entusiasme, en kollektiv kraft, der kunne revolutionere samfundet. Og den skulle også gennemsyre hverdagslivet.  Aftenen vil byde på en performance lecture, hvor Vermeir og Heiremans viser deres fund og resultaterne fra kunsteksperimentet 7 Walks i Silkeborg den 9.2., hvor der fandt en offentlig workshop og ekskursion sted til Jorn Museet og Arnakkekilden ved Silkeborg Bad.  7 Walks: Fra Albisola til Silkeborg og Læsø er et mere omfattende kunstprojekt, som Vermeir & Heiremans udfører sammen med retsfilosoffen Luke Mason. I Silkeborg kunne deltagerne selv være med til at diskutere de stadig aktuelle spørgsmål, som Jorn og hans samtidige var optagede af: hvad er kunstens værdi i samfundet? Ligesom på Jorns tid er kunst også i dag viklet ind i private ejendomsforhold og prissættes som en vare på et marked. Og ligesom på Jorns tid kan man også i dag samtidig finde stærke visioner for, hvad kunsten kan udrette i samfundet. Det er altså stadig til debat, hvilke værdier kunstnerisk praksis har i nutidssamfundet. I Var Asger Jorn aktivist bliver spørgsmålene fra Jorns liv aktiveret i en samtale, hvor du som publikum er med til at forme udfaldet af kunstværket. 
 

Baggrund

Open er et nyt live-format på Kunsten, der stiller skarpt på samtidskunsten og dens evne til at stille spørgsmål ved, og undersøge, vores nutid. Open har fokus på proces og eksperimenter, og blander kunstnerisk research, samtale, borgermøder, forelæsninger, performance, screenings og workshops. Med Open er det museets mål at opnå ny viden om, hvordan kollektive, tværfaglige, procesorienterede former for viden-produktion kan integreres på museet og styrke museet som en aktiv og levende aktør i samtiden. Arrangementerne finder sted på onsdage i museets forlængede åbningstid og inviterer danske og internationale kunstnere til at præsentere igangværende kunstprojekter og gå i dialog med publikum. Open er en del af et treårigt postdok-projekt, som er finansieret af Ny Carlsbergfondet i samarbejde med Institut for Design, Arkitektur og Medieteknologi ved Aalborg Universitet. 

 

Fotos:

– Casa Museo Jorn, Asger Jorns tidligere atelier og hus i Albisola Marina, Italy. Foto Vermeir & Heiremans.
– Dokumentation af Asger Jorns hus og atelier på Læsø 2020. Foto Rikke Ehlers Nilsson.

Datoer

19. feb 2020, 17:30 til 20:30

Praktisk information

Pris: Gratis (ved deltagelse i arrangementet er der gratis adgang til Auditoriet og museets café. Der skal indløses entré, hvis du vil besøge udstillingerne)

Sprog: Dansk og engelsk

Kategorier