Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Millionstøtte skal få børn væk fra skærmene 

Børn og unge får nu en mulighed for at få et frirum fra de digitale medier. Kunsten laver et modtræk til den digitale verden og åbner Kunstens Kreativitarium. Kreativitarium har fokus på børns direkte møde med kunst og giver børnene mulighed for at bruge hænder og krop, når de går på kunstmuseum. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 11,2 mio kr., og erfaringerne vil blive udbredt til hele landet.

En kolossal digital udvikling har fundet sted i børns dagligdag - i skolen og privat i fritiden. Samtidig har en digitaliseringsbølge i de senere år gennemskyllet museernes formidling. Online platforme, iPads og touchskærme har skabt adgang til store museers samlinger og gjort delingen af kunstens verden mulig i hidtil uset omfang. En bagside af den digitale udvikling kan dog være, at den tørkelægger det område, der hedder børns leg og kreative evner i det direkte møde menneske til menneske.


Kunsten har været blandt de førende museer i Danmark, når det handler om børns direkte møde med billedkunsten, men støtten fra Nordea-fonden giver et historisk boost til vores formidling til børn.
 
Vi vil være et kreativt helle i en digital tidsalder – og give børn mulighed for at opleve ro, nærvær, handlekraft og skaberkraft med egne hænder i mødet med billedkunsten. Projektet understøtter museets vision: Nemlig at skabe grobund for bedre børneliv og at sikre alle børns adgang til kunst og kreativitet i region Nordjylland. Samtidig bidrager projektet til at give bedre muligheder for undervisning i kreativitet inden for både skoleverdenen og museumsverdenen”. siger museumsdirektør Gitte Ørskou
 
Nordea-fonden har støttet projektet og ser store muligheder i Kunstens Kreativitarium:
 
Gode vaner dannes fra barnsben, og med den nye indsats vil tusindvis af nordjyske børn møde Kunsten og kunstnere i øjenhøjde og selv opleve glæden ved egen skaberkraft,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør for Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Målet er, at der over de tre år, som projektet løber, vil være 75.000 børn, som får mulighed for at opleve kreativiteten på nærmeste hold. Børnene vil blive klogere på egne hænders muligheder og opleve, hvordan læring opstår i dialog mellem kroppens og hjernens arbejde. Kreativitarium vil blive en mental og fysisk opladestation, hvor børns kreativitet og skaberkraft kan blomstre – og vil være et sted, hvor hænder og hjerne bliver sat på arbejde med leg og eksperimenter i mødet med billedkunst og kunstnere af højeste kvalitet.

1050 workshops, hands-on zoner, to go og givisme
Det tre-årige projekt har fire spor. Der bliver lavet over 1000 workshops på museet for i alt 24.000 børn. Der skabes permanente zoner i udstillingerne, hvor børn og unge selv kan være kreative, og hvor de må røre ved tingene. Det tredje spor tager Kreativitarium ud til 15 forskellige byer i Nordjylland og laver workshops i børnehaver, på skoler og på byens torve for børn med deres familier.
I det sidste spor er der fokus på deling af erfaringer. På grund af projektets omfattende karakter skabes ny viden og nye erfaringer, som vil blive delt med lærere, pædagoger og museumsansatte i hele Danmark. I den forbindelse er der nedsat et advisory board med blandt andre forsker i kreativitet, Lene Tanggaard fra Aalborg Universitet.
 
Projektet er interessant, fordi det er et eksempel på et samarbejde mellem en kulturinstitution, grundskolen og universitetet, hvor der sættes nye standarder for børns muligheder for at udforske kunsten. Det betyder, at Aalborg og Nordjylland understreger sin ambition om at være et kreativt kraftcenter, et kreativitarium, som kan komme undervisningen i hele Danmark til gode” siger Lene Tanggaard.

Børnene vil kunne opleve Kreativitarium på museet fra den 1. september, hvor de i udstillingen Farvens Kraft kan skabe et fælles værk af farvede former. Til efteråret starter de første workshops, og Kreativitarium er ”to go” for første gang på Kulturmødet på Mors. Det vil være muligt at booke besøg fra sidst i juni via museets hjemmeside.

Udover Nordea-fonden indgår Aalborg Kommunes skoleforvaltning, Børns møde med kunsten (BMMK), Læreruddannelsen på UCN, Nationalt netværk af skoletjenester samt Aalborg Universitet som samarbejdspartnere i projektet. Projektet skaber flere arbejdspladser i Nordjylland, da Kunsten opslår en række stillinger, som skal være med til at realisere projektet. Ansøgningfristen til disse jobs var 1. juli 2018.

Download pressefotos her  https://goo.gl/VFR8XC

For yderligere oplysninger kontakt venligst
For Kunsten
Kommunikationschef Lars Ulrich Hansen tlf. 31994105

For Nordea-fonden
Kommunikationschef Tine Wickers tlf. 4070 3784