Nyd et glas vin, imens du bliver klogere på verden og den nyeste forskning. Hør om robotternes indtog i samfundet – og hvordan de kan blive menneskets bedste holdkammerater.
Når vi hører ordet "robot", ser vi straks en højteknologisk, menneskelignende maskine, der udfører alskens opgaver, for os. Vi har høje forventninger til robotternes ydeevne – og samtidig frygter vi deres indflydelse på fremtidens jobmarked.
I dag er robotterne rullet ud af laboratorierne, ud over stepperne og ind over dørtrinnet for at blive en integreret del af samfundet. For at aflaste og hjælpe mennesker samt øge effektivitet og produktivitet. Men hvordan skaber vi de bedste betingelser for samarbejdet mellem mennesker og robotter?
Det skal du høre om i dette oplæg, hvor ph.d., teknoantropolog og adjunkt, Kristina Tornbjerg Eriksen, stiller skarpt på, hvordan mobile robotter og servicepersonale arbejder sammen på danske hospitaler. For selvom der er høje forventninger til robotternes potentiale, viser hendes teknoantropologiske forskning, at realiteten er langt mere nuanceret. Kristina fortæller os hvorfor og kommer med anbefalinger til, hvordan vi sikrer et værdifuldt samarbejde mellem menneske og maskine, både nu og i fremtiden.
Vi lever i et samfund præget af narrativer om robotter som drivende kraft til forandring. Det er et narrativ, som fremhæver robottens selvstændighed – og det betyder, at vi ofte overser den sociale side af menneske-robot-relationen.
Men det er lige præcis i menneskets handlinger og måder at bruge robotten på, at robotten (og mennesket) får betydning. Med dette oplæg vil lektor ved Institut for Kommunikation, Antonia Krummheuer, udpege, hvad der skal til, for, at en robot kan spille en ’aktiv’ rolle i mødet med mennesker.
Kristina Tornbjerg Eriksen er ph.d., teknoantropolog og adjunkt ved forskningsgruppen Techno-Anthropology and Participation (TAPAR) på Aalborg Universitet. Hun forsker i teknologi i sundhedsvæsenet, særligt i samarbejdet mellem mennesker og robotter på hospitaler. Kristinas arbejde blev udvalgt blandt de top fem ph.d.-projekter i Danmark i 2023.
Antonia Krummheuer er lektor ved Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet. Hun forsker inden for kvalitative metoder og teknologistudier. Og så undersøger hun menneske-robot-interaktioner ud fra et humanistisk og socialvidenskabeligt perspektiv.
Nye billetbetingelser for 'Vin & Viden':
Vin er fremover ikke automatisk inkluderet i din plads til Vin & Viden. Det kan i stedet købes til en særligt reduceret 'Vin & Viden'-pris. Det kan ske online i forbindelse med pladsreservationen eller i Brasserie Kunsten, når du ankommer.
Fri entré for dig og en ledsager, udstillinger i verdensklasse, lækker mad med rabat i Brasserie Kunsten, aktiviteter for store og små, rabat i Butik Kunsten og vi kunne blive ved...
Gør dit besøg til en helhedsoplelvelse og nyd et lækkert måltid i Brasserie Kunsten. Lad køkkenet tage sig af alt det praktiske, så skal du bare koncentrere dig om at nyde et godt måltid i selskab med venner eller familie.