Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Børn bestemmer i stort internationalt kunstværk

1. okt 2018, 08:30

Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg åbner snart dørene for et radikalt kunstværk, der ikke eksisterer materielt, og som du og 1.500 lokale børn folder ud.

Har noget værdi, hvis det ikke findes materielt, men blot i erindringen – og skal alt af værdi kunne måles og vejes? Hvad ville der ske, hvis hierarkiet blev vendt på hovedet, og børnene bestemte?

 

Det er nogle af de spørgsmål, som den verdensberømte, tysk-indiske kunstner Tino Sehgal rejser med sit live art-værk. Et værk, som han håber efterlader sig dybe spor i vores følelser og bevidsthed, men som ikke efterlader håndgribelige spor: Ingen fotodokumentation, ingen nedskrevne regler, intet fysisk maleri – blot oplevelsen, som den udfolder sig.
 
Tino Sehgal betragtes som én af nutidens største live art-kunstnere, og hans kunst indtager ikke blot Kunsten fysisk, men også vores bevidsthed.
 
This success/This failure, 2006, hedder værket. Her vil Tino Sehgal involvere udstillingsgæsterne og lokale børn til at mødes og lege i museets Store Sal. 
 
Umiddelbart lyder det enkelt, men der er store betragtninger bag:

 

Tino Sehgal sætter fokus på menneskelige ressourcer i en samtid præget af materialisme, dokumentationskrav og digitalisering. Værket er flydende og åbent og inviterer os til at mærke, hvad der sker, hvis vi kun har fokus på relationer og må efterlade både mobiltelefoner og andre objekter, vi normalt bruger, når vi er i kontakt med hinanden. Samtidig vender han op og ned på vanlige hierarkier mellem voksne og børn ved at stille det radikale spørgsmål: Hvad hvis børnene bestemte? siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten Museum of Modern Art. 

 


Alt er nu

Tino Sehgal ønsker, at gæsterne skal opleve værket umiddelbart og uden forberedelse: Der eksisterer derfor ikke en traditionel og konkret beskrivelse af, hvad vi kan forvente forud for åbningen 11. oktober. Kunstneren ønsker et flydende, involverende værk, der frit udvikler sig i nu’et. School is out med andre ord.

 

Værket er kun baseret på live-situationer, der kan ændre sig for hvert øjeblik, der går. Der er ikke en koreografi som i en danseforestilling eller en scenografi som i teatret. Værket er levende og overraskende og skabes af børnene og den måde, de fremstiller sig selv i forskellige relationer og situationer. Værket er åbent og uforudsigeligt - ligesom livet, hvilket understreges af titlen: This success/This failure, siger Stinna Toft. 

 

Tino Sehgal har nøje udvalgt værket til Kunsten, fordi museet er meget anerkendt for sit arbejde med at involvere børn i kunst. 

 

Jeg er beæret over, at Kunsten har erhvervet ét af mine værker, og at det vil blive vist i de ekstraordinært smukke omgivelser skabt af Alvar Aalto. I "This success/This failure" forsøger jeg at formidle en grundlæggende præmis for mit kunstneriske virke til børn: Hvad kan vi gøre med kun os selv og ikke har ting eller teknologi? Jeg ved, at Kunsten har en stærk relation til lokalsamfundet, og jeg ser frem til at drage nytte af deres formidable formidling og forhåbentlig også bidrage til den, siger Tino Sehgal. 

 

Det ambitiøse kunstværk, This success/This failure, involverer mere end 1.500 børn, der deltager på skift over udstillingens seks uger. Udstillingen løber fra 11. oktober til 25. november 2018.
 
Ny Carlsbergfondet har doneret kunstværket til Kunstens samling i anledningen af udstillingen.
 
Kunsten opererer med tre temaer: Contemporary, Fortiden genfortalt og pARTicipate-serierne. Tino Sehgals kunstværk hører under pARTicipate-temaet, der er kendetegnet ved, det involverer gæsterne direkte i mødet med kunsten.
 

Program

Pressen er velkommen til at dække prøverne med børnene i Store Sal, men der er ikke tilladt at tage billeder. Det er adgang til prøverne tirsdag 9. oktober 2018 fra klokken 11.00 – 14.00.
Klokken 14.00-14.30 vil der være mulighed for at tage billeder af børnene og Tino Sehgal uden for Kunsten, ligesom der vil være mulighed for interviews. Meld venligst tilbage, hvis I ønsker at tale med Tino Sehgal (foregår på engelsk) eller med kunstfaglig chef på Kunsten, Stinna Toft. 
    
Selve udstillingen starter onsdag 10. oktober 2018 klokken 15.00.
 

Om udstillingen

Udstillingen på Kunsten vil bestå af i alt fire værker. Det centrale værk This success/This failure, 2006, købes til Kunstens samling og realiseres i et tæt samarbejde med op til 1.500 lokale børn, som på skift skal opførte værket med ca. 25 børn ad gangen. Museets gæster bliver involveret i et legende univers, hvor børnene bestemmer.

Herudover vises tre værker, der i sammenhængen givet et dybere indblik i Tino Sehgals værkproduktion: Kiss, 2002, This is propaganda, 2002, samt This is new, 2003. Værkerne involverer dansere, sangere samt museets værter.

 

Om kunstneren

Normalt er kunstværker mere eller mindre fysiske objekter, der kan iagttages af et publikum. For den tysk-indiske kunstner Tino Sehgal (f. 1976, Berlin) er det anderledes; han skaber ikke objekter, men snarere møder og oplevelser. Værkerne eksisterer derfor ikke som håndgribelige objekter. Der er ingen nedskrevne regler til udførelsen, og værkerne må ikke fotograferes og dokumenteres. Alt overleveres mundtligt fra kunstneren til udvalgte ”fortolkere”, der udfører værkerne, om det så er dansere, sangere, børn eller museumsværter. Værkets udfald baserer sig herefter på menneskelig hukommelse og initiativ og udgør dét, som Tino Sehgal kalder ”konstruerede situationer” imellem fortolkere og publikum.

 
Tino Sehgal bor og arbejder i Berlin. Han har studeret politisk økonomi, koreografi og dans ved Humboldt Universitet i Berlin og Folkwang Universität der Künste i Essen. Som den yngste kunstner nogensinde repræsenterede Tino Sehgal Tyskland ved Venedig Biennalen i 2005, og han har siden haft soloudstillinger på markante museer og udstillingssteder verden over, heriblandt Palais de Tokyo og Stedelijk Museum i Amsterdam, Museum für Moderne Kunst i Frankfurt, Institute of Contemporary Arts i London, Tate Modern i London og Guggenheim Museum i New York.

 

Download pressefotos her