Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Carsten Höller åbner to nye udstillinger i Danmark

1. jul 2019, 09:54

Copenhagen Contemporary (CC) i København og Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg går sammen om at præsentere to indbyrdes forbundne udstillinger af den tyskfødte kunstner Carsten Höller.

Udstillingerne åbner i september og er kunstnerens første udstillinger i Danmark.

 

Nu bliver museumsgæster i hele landet til forsøgspersoner i den verdensberømte kunstner Carsten Höllers værker. Kunstneren er kendt for sine publikumsinvolverende totalinstallationer, hvor han anvender elementer fra legepladser, zoologiske haver og forlystelsesparker, ofte præsenteret i pseudo-videnskabelige omgivelser. Höller har en ph.d.-grad i landbrugsvidenskab og arbejdede som forsker i adskillige år, inden han blev kunstner. Hans værker afspejler ofte hans baggrund og leder tankerne hen på videnskabelig praksis.
 
Gigantiske, røde fluesvampe, karruseller, lugte, lys og spejle venter gæsterne, som med kunstkritikeren Baldo Hausers ord repræsenterer udstillingernes ‘egentlige materiale’.

 

Udstillingerne Reproduction på CC og Behaviour på Kunsten giver en enestående mulighed for at opleve et bredt udvalg af værker fra hele kunstnerens karriere – fra nogle af hans allertidligste værker til nye stedsspecifikke installationer – og repræsenterer samtidig et nyt og lovende partnerskab mellem de to danske kunstinstitutioner.

 

- Med dette samarbejde knytter vi landet sammen og har mulighed for at udfolde et helstøbt billede af kunstneren. Det er en stor glæde for os at kunne gøre dette, siger Gitte Ørskou, direktør for Kunsten Museum of Modern Art.

 

- Vi er glade for sammen med Kunsten i Aalborg at kunne præsentere en dobbeltudstilling med Carsten Höller i Danmark. Höllers værker har ofte karakter af videnskabelige laboratorieundersøgelser, der i nogle tilfælde ligefrem placerer beskueren som genstand for eksperimentet, hvilket også vil kunne ses på både Copenhagen Contemporary og Kunsten. Gennemgående tror Höller på kunstens transformative potentiale, hvor konventioner og bevidsthed overskrides for at kunne se verden, adfærdsmønstre og genstande på ny,  siger Marie Nipper, direktør for Copenhagen Contemporary. 

 
Reproduction og Behaviour

Reproduction på CC og Behaviour på Kunsten vil komplimentere hinanden både i indhold og form ved at udforske den menneskelige perception af vores omverden.

 

Værkerne forstyrrer og ændrer vores oplevelse af og adfærd i begge udstillingerne.

 

“Dette er ren ‘umættet kunst’, en kunstform uden genstande, der er baseret på kunstværkets funktioner, som fuldendes eller udføres af de besøgende, der har genstandene til rådighed.” (Baldo Hauser)

 

På CC beskæftiger Höller sig med temaet reproduktion. På et tidligt stadie i den seksuelle reproduktionsproces indtræffer fænomenet mitose: En deling af modercellen i to identiske datterceller, som efterfølgende igen deler sig. Dette uendelige delingsprincip er grundlaget for installationen i CCs store udstillingsrum, Hal 1, som vil blive opdelt af et specialfremstillet farvelandskab, som Höller har skabt ud fra samme delingsprincip som dét, der styrer reproduktionen.

 

Under besøget i disse farvestrålende omgivelser kan gæster kravle igennem en ternings øjne, sætte sig op på en af de to langsomme karruseller eller lege med en gigantisk svampecollage. Den anden del af udstillingen på CC tager udgangspunkt i Höllers berygtede serie Killing Children fra først i 1990’erne. Her tematiseres og sammenstilles menneskets behov for at få børn på den ene side og den traumatiserende oplevelse, det er at se verden gennem et barns øjne på den anden. 

 

I Behaviour på Kunsten undersøger Höller alternative måder at opfatte vores omgivelser og især vores måder at betragte kunst på. Udstillingen præsenterer værker, der forstyrrer og forvandler eller i bredest mulig forstand ændrer vores kunstoplevelser, heriblandt værker der inddrager lugte, lys, lyd, spejle og gigantiske røde fluesvampe. Der vil også blive mulighed for at overnatte på museet i Revolving Hotel Room, en stor roterende seng, eller prøve Upside-Down Goggles, der, når man ser igennem dem, vender alt på hovedet og således viser "den virkelige verden”, som den afbildes på nethinden. 


Praktiske oplysninger

Behaviour løber fra den 26. september 2019 frem til 23. februar 2020 på Kunsten i Aalborg. Reproduction løber fra den 28. september 2019 til 23. februar 2020 på Copenhagen Contemporary i København.


Om Carsten Höller

Mange af Höllers værker opfordrer beskueren til at interagere med værkerne, samtidig med at de muliggør en undersøgelse af vores menneskelige adfærd. Höller er optaget af alt det, der gør os til de mennesker, vi er, både fysisk og mentalt. Hans værker, som er inspireret af videnskabelig forskning, skaber situationer, der ændrer og udfordrer vores fysiske sansning og psykiske perceptioner. Han fremprovokerer usikkerhed i beskueren – en følelse af desorientering og grundlæggende tvivl.

Download pressemateriale her: https://cli.re/L2o2Jb og https://copenhagencontemporary.org/presse/