Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Første solo-museumsudstilling: Ungarsk-dansk samtidskunstner maler mytiske figurer på morgenmadsæsker og indkøbsposer

10. sep 2024, 10:22

Den ungarske-danske samtidskunstner Orsolya Bagala formidler komplekse følelser som længsel, håb og frygt. Med spontane penselstrøg på alt fra papir og lærred til indkøbsposer og morgenmadsæsker skabes ansigter og mytiske figurer, der får os til at reflektere over verdens tilstand og menneskets indre liv.

 Orsolya Bagala åbner sin første solo-museumsudstilling på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg den 3. oktober.

 

Den ungarske-danske samtidskunstner Orsolya Bagala behandler temaer som forældreskab, relationer, omsorg, død og sygdom. Med spontane, men dog kontrollerede penselstrøg, skaber Orsolya Bagala mytiske figurer og ansigter på både lærred, papir, brugte papirsposer samt udfoldede kartonæsker fra fx morgenmadsprodukter og tandpasta.

 

Min datter var i en periode meget syg, og mens jeg skulle være hjemme med hende, havde jeg et stort behov for at male og udtrykke mig. Så jeg begyndte at male på det, der var lige ved hånden. Lidl-papirposen, æsken fra frysepizzaen, osv. De værker er små beviser på vores liv i den periode og repræsenterer både fortvivlelse og håb, op- og nedture. De er meget følelsesladede, fortæller kunstneren, som har fremstillet en stor del af sine værker i en cykelkælder i den bygning, hvor hun bor i lejlighed.

 

Absurd og surrealistisk billedsprog

På Kunsten Museum of Modern Art Aalborg kan man i Orsolya Bagalas første solomuseumsudstilling opleve flere helt nye værker, skabt specielt til denne udstilling.

 

Mine værker behandler eksistentielle og grundlæggende temaer. Jeg har selv haft både død og sygdom tæt inde på livet, og vi lever i en tid med krig og naturkatastrofer. Samtidig er der så meget glæde, håb og skønhed i verden. Det bliver i mine værker til et nærmest absurd, grotesk og surrealistisk billedsprog. Jeg har arbejdet meget med hybridfigurer og med at dissekere den menneskelige eksistens. For hvad er vi egentlig? I sidste ende er vi jo bare en bunke molekyler – bundet sammen af alt det andet, siger Orsolya Bagala, der er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2005; hvor hun var elev af den prominente dansk-tyske billedkunstner Ursula Reuter Christiansen.

 

Det er virkelig stort for mig at skulle lave denne udstilling, der er min vigtigste hidtil. Jeg har ventet længe på at få sådan en mulighed. Måske er det meningen, at det først skal ske nu, siger hun.

 

Gæster kan skabe deres egne fortællinger

Orsolya Bagalas værker er præget af en nærmest kødelig farvepalet – med brun, okker, rosa og beige. Som kontrast anvendes i mange tilfælde en mørk blå farve, der ved første øjekast næsten kan fremstå sort.

 

Hendes motiver er forankret i personlige erfaringer, men har samtidig en universel karakter.

 

Jeg har ikke en forudbestemt ide, når jeg starter et nye værk. Fortællingen opstår inde i mig, mens jeg maler. Jeg bliver glad, når folk skaber deres egen fortællinger og føler sig spejlet, når de ser mine værker. Det betyder, at jeg har gjort indtryk. Men i virkeligheden er jeg meget egoistisk, når jeg maler. Jeg tænker ikke over, hvad folk vil kunne lide, forklarer hun.

 

En feministisk reference til kunsthistorien

Ifølge udstillingens kurator på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg kan Orsolya Bagalas værker betragtes som en feministisk reference til kunstbevægelsen ”Arte Povera” – ”fattig kunst”.

 

Vi glæder os meget til at udstille et udsnit af Orsolya Bagalas omfattende ouvre. Værkerne på genbrugsmaterialer bliver på mange måder en slags feministisk ”Arte Povera”, hvor Bagala, som kunstnere før hende, tager simple materialer fra hverdagen og giver dem et nyt liv og status i kraft af hendes ærlige og poetiske motiver. Hendes evne til at afbillede det komplekse og ambivalente ved at være menneske – og ikke mindst kvinde – gør hende til en væsentlig stemme på den danske samtidskunstscene, fortæller Sally Baasch Søndergaard, der er kurator på udstillingen.

 

Praktisk information

 

Udstillingen Orsolya Bagala – Your Past Became Gold kan opleves på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg fra den 3. oktober 2024 til den 1. januar 2025.

 

Udstillingstitlen Your Past Became Gold er også navnet på et af Orsolya Bagalas værker, der i år er blevet en del af samlingen på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, med donation fra Margit og Jens Haven Christiansen. Værket indgår som en del af udstillingen.

 

Om Orsolya Bagala

Orsolya Bagala (f. 1976, Ungarn) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2005 og bor og arbejder i København. Hun har præsenteret sine værker både nationalt og internationalt, heriblandt på udstillingerne Urban Painting på Galerie für Zeitgenössische Kunst i Leipzig, Tyskland, Bucharest Biennal for Young Contemporary Art i Bukarest, Rumænien, Cairo Biennale, i Kairo, Egypten, The Face of Illness, Medicinsk Museion i København, Overgange på KØN i Aarhus samt Mama Mia på Willumsen Museum i Frederikssund. I 2022 modtog hun Jens Søndergaard og hustrus mindelegat. Bagala er repræsenteret i samlinger hos bl.a. Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Statens Museum for Kunst samt Statens Kunstfond. Orsolya Bagala repræsenteres af Galleri Maria Friis i København.