Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Fri og farverig sex på Kunsten

2. nov 2022, 09:10

Gennem seks årtier har den næsten 90-årige og stadig aktive Dorothy Iannone dyrket et episk og stærkt personligt billedsprog. Med afsæt i sit eget liv og et væld af historiske referencer hylder hun den frie kærlighed, ekstasen og det både lystfyldte og åndelige møde mellem elskende.

Snart kan du besøge et farverigt univers, hvor frigjort seksualitet hersker.

 

Til november præsenterer Kunsten i Aalborg en soloudstilling med legendariske Dorothy Iannone (f. 1933). Frihed, frigjort seksualitet, den ekstatiske forening med den anden og eros i allerbredeste forstand er centrale temaer i Dorothy Iannones arbejde. Hendes værker hviler på et solidt fundament af historiske skildringer af kærlighedsrelationer, sex, ekstase, frihed og eksistens på tværs af tid, kulturer og religioner.

 

Og udstillingen taler ikke blot til sanser og følelser, men også intellektet.

 

For nok tager Iannones værker ofte direkte afsæt i hendes eget liv og oplevelser, men de trækker i lige så høj grad på et væld af historiske og litterære referencer i en sammenvævning af det personlige og det mytologiske.

 

I de selvbiografiske fremstillinger findes der masser af referencer til antikken, græske vaser, ægyptisk kunst, romersk-pompejanske vægmalerier, indisk kama sutra og tantra, islandske sagaer, kristendom, buddhisme, verdenslitteratur og filmhistorie.

 

Pause fra bekymringer

Udstillingen har tidligere i år været vist på Louisiana i Humlebæk, hvor den høstede fremragende anmeldelser, og der er grund til at se frem til Iannones visit i Aalborg.

 

–  Det er en stor glæde, at vi nu får mulighed for at vise udstillingen i Ny Sal i en ramme, der tilfører oplevelsen et nyt aspekt. Desuden er jeg glad for timingen. Som verden ser ud, har vi brug for kunst og kultur til at spejle os i og få gode oplevelser. Vi har brug for en bekymringsfri zone midt i mørket. Og helt specifikt tilbyder Dorothy Iannone os et livsbekræftende, håbefuldt møde med det, der til alle tider har været det vigtigste: Kærligheden, siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten.  

 

Mange værker har karakter af ’graphic novels’, hvor håndskrevne tekster og billeder tilsammen fortæller historierne – bramfrit og med humoren indlejret i både sproglige og billedmæssige detaljer.

 

Centralt i udstillingen er også værket A Cookbook (1969). I den dukker eksistentielle overvejelser og tanker om dette og hint op midt i de sirligt nedfældede opskrifter. Midt i en mayonnaise-opskrift serverer hun eksempelvis følgende overvejelse: ”Well, God could be a woman. Sorry”. Bogen er – klassisk Iannone – rig på detaljer, sanselighed og kønspolitiske statements, der både serveres salt, surt, bittert og med umami og forførende sødme i hendes livtag med kogebogen som et klassisk format.

 

Dorothy Iannone. Foto: Frédéric Paul, 2019

 

Tape over kønsorganer

Iannone har blandt andet skabt de to fortællinger The Story of Bern (Or) Showing Colors, 1970, og The Icelandic Saga, 1978, 1983, 1986. Førstnævnte værk handler om censur og kunstnerisk selvcensur i forbindelse med en udstilling på Kunsthalle Bern i 1969, hvor både kunstnerkolleger og udstillingens kurator, den siden legendariske Harald Szeemann, tog del i censureringen af Iannones værker ved blandt andet at klistre tape over kønsorganerne i hendes tegninger. Censur har både direkte og indirekte været et tilbagevendende fænomen for kunstneren, og hun bekæmpede den selv aktivt allerede i 1961, hvor hendes sagsanlæg mod den amerikanske regering førte til ophævelse af censuren mod forfatteren Henry Miller i USA.

 

Kærester med dansk præst

The Icelandic Saga er en kærlighedshistorie, der handler om den stormende forelskelse mellem Dorothy Iannone og den schweiziske kunstner Dieter Roth, som hun mødte på en rejse til Island i 1967. Mødet med Roth blev skelsættende, og de to dannede par i de følgende syv år. Roth indgår som figur i mange af Iannones værker, og han fungerede som hendes muse.

 

Samme funktion spiller også senere partnere, og i andre værker møder vi blandt andre den danske sognepræst Erik Bock (f. 1941 og tilknyttet Hellig Kors Kirken på Nørrebro i 40 år).

 

Dorothy Iannone er født 1933 i Boston, USA, men har siden 1967 haft base i Europa. Hun bor og arbejder i Berlin. Hun er repræsenteret i Louisianas samling med to grafiske værker og indgår også i samlingerne på museer som Centre Pompidou, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, Berlinische Galerie og Tate Modern.

 

Dorothy Iannone åbner på Kunsten 25. november 2022 og løber til 5. marts 2023.

 

Udstillingen er organiseret af Louisiana Museum of Modern Art i samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

 

Download billeder her.

Coverfoto © Dorothy Iannone