Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Gitte Ørskou bliver direktør på Moderna Museet i Stockholm

13. jun 2019, 16:44

Direktør for Kunsten Museum of Modern Art Aalborg sætter sig i direktørstolen på Nordens væsentligste museum for samtidskunst fra 1. september 2019.

PRESSEMEDDELELSE

 

Det er med en blanding af vemod og stolthed, at Kunsten i Aalborg i dag kan offentliggøre, at museumsdirektør Gitte Ørskou er blevet tilbudt og har accepteret stillingen som direktør for Moderna Museet i Stockholm.

 

- Jeg finder det utrolig flot, at Gitte Ørskou skal stå i spidsen for det vigtigste museum for samtidskunst i Norden, og hun ønskes alt muligt held og lykke i det nye hverv. Samtidig er glæden og stoltheden iblandet vemod, da vi på Kunsten tager afsked med en stærk, markant og helstøbt lederskikkelse, siger Christen Obel, bestyrelsesformand på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

 

Gitte Ørskou har været museumsdirektør på Kunsten i ti år. I perioden har hun været drivkraften bag den store udvikling, museet har gennemgået.

 

Rent fysisk gennemgik museet en stor renovering mellem 2014 og 2016 med stor respekt for Alvar Aaltos originale arkitektur. Renoveringen betød blandt andet en stor, ny udstillingssal, og museet i dag fremstår på én gang genkendeligt og endnu mere moderne og funklende end før renoveringen. 

 

Kunsten er samtidig under Gitte Ørskous ledelse blevet både mere relevant og populært, hvilket det stigende besøgstal vidner om. I genåbningsåret 2016 blev alle rekorder slået med 116.000 besøgende. En interesse fra gæsterne, der blev fastholdt i årene efter. I 2018 rundede museet ligeledes knap 110.000 gæster.

 

- Gitte Ørskou mestrer den svære balance både at have noget til de mange og til de få. Hun er en behagelig person, der formår at formidle bredt. Hun har været med til at åbne Kunsten, så der er noget for alle aldersgrupper – og til både mennesker med dyb indsigt i kunst og til dem, der kommer på museum for første gang, siger Christen Obel.

 

Bred appel

Museet har under Gitte Ørskous ledelse og qua hendes netværk lagt sit helt eget og højt respekterede program med en lang række væsentlige kunstnere, både danske, nordiske og internationale. Det har vakt opmærksomhed internationalt, fordi man for første gang i Danmark kan tiltrække nogle af de mest interessante, internationale kunstnere, for eksempel Tino Sehgal. I starten af 2019 var hun i front, da museet præsenterede den hidtil største udstilling i Norden om nordisk modernisme, Inventing the Future. En udstilling, som H. M. Dronningen åbnede.  

 

Samtidig har der også været fokus på formidling med eksempelvis det store børneprogram Kunsten Kreativitarium eller To go-programmet, hvor museet bragte kunsten ud blandt folk, mens museet blev restaureret. 
 
Gitte Ørskou har i sin direktørtid også været formand for Statens Kunstfond gennem fire år, formand for Billedkunstudvalget og aktiv i mange andre sammenhænge, både som debattør og aktør i medierne - og altid som en stærk stemme og ambassadør for kunst og kultur.

 

Gitte Ørskou er kendt blandt medarbejderne på Kunsten som en synlig, lyttende og respektfuld leder, og hun vil blive savnet.

 

Bestyrelsen på Kunsten har sat en søgeproces i gang for at finde en ny direktør.
Dato for afskedsreception offentliggøres senere.

 

Om Gitte Ørskou

Gitte Ørskou er opvokset i Frejlev ved Aalborg.

 

Hun blev mag. art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 2000 og blev samme år ansat som inspektør ved Esbjerg Kunstmuseum.

 

I 2001-2009 var hun inspektør og senere overinspektør ved ARoS Aarhus Kunstmuseum. Siden 2009 har hun været direktør for Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.


Hun var kommissær for Den Danske Pavillon under Venedig Biennalen i 2003.

 

Gitte Ørskou har og har haft adskillige tillidshverv. Medlem af Statens Kunstråds Internationale Billedkunstudvalg 2007-11, formand for Statens Kunstfond 2014-17, medlem af Aarhus Universitets bestyrelse 2010-2017 og sidder i bestyrelserne for Aarhus Festuge, Overgaden. Institut for Samtidskunst, Kulturmødet Mors og Spar Nord Fonden samt næstformand i Organisationen Danske Museer. Gitte Ørskou har medvirket i bl.a. Kunstquizzen på DRK og skrevet kronikker i Politiken og andre danske dagblade.

 

Offentliggørelsen på Moderna Museet kan ses via dette link: https://www.youtube.com/watch?v=iZsqcEsxpGw

 

Download pressebilleder af Gitte Ørskou her: https://cli.re/GyMVkW

 

For yderligere info, kontakt venligst:
Christen Obel, bestyrelsesformand på Kunsten, tlf. 4055 7332 eller christen@obel.com
Gitte Ørskou, museumsdirektør på Kunsten, tlf. 31994101 eller goe@kunsten.dk

 

For presseservice, kontakt venligst:
Mette Kirstine Goddiksen, journalist, Kunsten, tlf. 31994103 eller mkg@kunsten.dk