Henry Heerup er for længst blevet folkeeje. Hans magiske univers er mere aktuelt end nogensinde.
Heerup er for alle generationer. Vi kan lære af hans vilde fantasi og legende kreativitet. Af hans store omsorg for verden omkring ham. Og den alvor og måde, som han behandler livets små og store spørgsmål på.
Kunsten Museum of Modern Art Aalborg præsenterer Henry Heerups farverige verden i en ny udstilling, der med kunstnerens egne ord stiller spørgsmålet: "Hvad skulle vi gøre uden fantasien?"
”Heerup er én af de få kunstnere, der har formået at nå bredt ud til rigtigt mange mennesker. Også i sin egen levetid. Derfor vil der være mange generationer, der allerede før de besøger udstillingen, har en idé om, hvordan et værk af Heerup ser ud. Og så er der de yngre generationer, der ikke på samme måde er vokset op med Heerup. De fortjener også lære Heerup at kende. Med udstillingen ønsker vi at vise, at Heerups univers og tilgang til at skabe er divers og kendetegnet ved en kompleksitet, men også at hans kunst taler ind i mange nutidige problemstillinger, som vi står med i dag som samfund og individer," siger museumsinspektør Caroline Nymark Zachariassen.
På udstillingen (14. september - 1. april 2024) kan du opleve et bredt udvalg af Henry Heerups værker, der er indlånt fra danske og udenlandske samlinger.
Heerup, der døde for 30 år siden, var en mester i fantasi og dyrkede det magiske potentiale i verden og livet. Han skabte alternative verdener. Og han insisterede på at gå sine egne veje og være fri af etablerede regelsæt og systemer.
"Henry Heerups univers er helt sit eget. Hans praksis udspringer af en varme og enorm omsorg for alt omkring ham. Uanset om der er tale om de nære relationer, naturen eller de materialer, han arbejdede med. Og så er der Heerups forhold til fantasien, som han med dyb alvor anså som en nødvendighed og som en ild, der brænder i os alle. Netop dette syn er ikke blevet mindre relevant i dag. For mig taler Heerups univers og måde at arbejde på ind i nutidige tendenser som for eksempel slow-living og behovet for, at vi har mere fokus på omsorg for naturen, vores omgivelser og relationer generelt. Og så ser jeg Heerups værker som en opfordring til, at vi tager evnen til at bruge vores fantasi dybt alvorligt," siger museumsinspektør Caroline Nymark Zachariassen.
Henry Heerup er en original og ener i dansk kunsthistorie. Hans værker er ofte let genkendelige med deres farverige og symbolfyldte udtryk.
Heerup favnede alt fra maleri, stenskulpturer, grafik, børnebøger, juleplatter og hans helt egne skraldemodeller, som han lavede af skrot og skrammel.
Det hele blev tilvejebragt med stor skaberlyst, og ikke mindst med en stærk tro på fantasiens potentiale og nødvendighed. Både i kunsten og livet generelt.
I dag kan vi se på Henry Heerup som et symbol på frihed, der var en del af det 20. århundredes avantgarde. Han ville genfortrylle verden og bryde ud af samfundets snærende bånd og strukturer.
Og han havde sin helt egen tilgang. Ofte udsprang det fra Heerups have i Rødovre, der var et magisk univers med en mangfoldighed af malerier, skraldemodeller og stenskulpturer, der gennem årene voksede frem gennem ukrudt og vildnis.
”Heerup kan bygge bro mellem generationer, og være med til at koble os sammen. Og det er netop et af mine helt centrale ønsker for Kunsten, at vi fremmer samtaler på tværs af generationerne," siger Lasse Andersson, der er direktør for Kunsten Museum of Modern Art.
”Heerup giver mig et håb og en tro på verden, når han adresserer for eksempel vores ressourceforbrug, vores forhold til naturen, krig og konflikt. Og han gør det som meget få kunstnere, så han både er folkelig og avantgardistisk på samme tid," siger Lasse Andersson.