Secondary navigation

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Henry Heerup – Hvad skulle vi gøre uden fantasien?

14. sep 2023 til 1. apr 2024

I udstillingen kan du opleve Henry Heerups magiske univers, der blev skabt gennem 60 år.

Udstillingen stiller med kunstnerens egne ord spørgsmålet: ”Hvad skulle vi gøre uden fantasien?” med ønsket om at indbyde til at opleve og forstå Heerups magi i dag.

 

Henry Heerup (1907-1993) er en original i dansk kunsthistorie og betegnes ofte som ”folkelig”, bredt kendt blandt mange for sit farverige og symbolfylde udtryk. Set i dag står Heerup som det ultimative frihedssymbol, der som en del af det 20. århundredes avantgarde ønskede at genfortrylle verden og bryde samfundets faste strukturer.

 

Havens magiske univers

Henry Heerups tilgang var helt sin egen og tog sit udspring i sin kolonihaves magiske univers, hvorfra tusinder af værker gennem årene voksede frem blandt ukrudt og vildnis. Det hele skabt ud af ønsket om at lade kunst og liv forene i en genfortryllet verden i pagt med naturen.

 

Det er i haven, at Heerup finder sin inspiration og udlever sine kunstneriske eksperimenter og umættelige nysgerrighed på et væld af materialer og udtryk. Det er i haven, han viser omsorg for naturen og det nære omkring ham. Og det er i haven, han lever livet som en fløjtespillende nisse.

 

Fantasiens potentiale og nødvendighed

Heerups værker favner alt fra maleri, stenskulpturer, grafik, skraldemodeller til børnebøger og juleplatter.

 

Det hele blev formet ud af en stor skaberlyst og tro på fantasiens nødvendighed – både i kunsten, men også i livet generelt. Heerup så fantasien som en ild, der brænder i os alle og som vi bør bruge aktivt.

 

Livet igennem dyrkede Heerup det magiske han så i verden og livet. Med sine kunstværker skabte han alternative verdener og gik sine egne veje – fri af fordomme og regler. Heerup insisterede på legen og fantasiens kraft, og han udviste med sin kunst stor omsorg for naturen og alt omkring ham. Noget der synes mere aktuelt end nogensinde i dag.

 

Udstillingen præsenterer et bredt udvalg af Henry Heerups værker, der spænder over 60 år som kunstner. Den giver et nuanceret blik på kunstneren, der efter sigende skabte et kunstværk om dagen. Udstillingen viser os at Heerups værker griber ind i livets store spørgsmål, vores forhold til naturen, tidens kollektive krigsangst og hverdagens små øjeblikke.

 

Om Henry Heerup (1907-1993)

  • Født d. 4. november 1907, død 30. maj 1993

  • Uddannet på Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1932

  • Skabte bl.a. malerier, stenskulpturer, linoleumssnit og de såkaldte ”skraldemodeller”

  • Var en aktiv kunstner fra 1930’erne og fremefter og bl.a. en del af kunstnersammenslutningerne linien (1934-39) og CoBrA (1948-51)

  • Arbejdede gennem årene i sin have i først Vanløse og siden i Rødovre

  • Rejste i 1950-1960erne til lande som Italien, Holland, Frankrig, Spanien, Tyrkiet og Grækenland

  • Modtog Statens Livslange Hædersgave, Thorvaldsen Medaillen og Eckersberg Medaillen og udnævnt til Ridder af Dannebrog

  • Deltog på en lang række udstillinger i ind- og udland herunder på Venedig-biennalen, Stedelijk Museum i Amsterdam, Biennalen i São Paulo og MoMA i New York

”Ja Kære Nisser, Trolde, Ærkeengle Og Mærkelige Dyr o.s.v. … Hvad Skulde vi Gøre Uden Jer, Uden Fantasien? Kunstens Største Inspirator”.

 – Henry Heerup, 1966

★★★★★

'En tiltrængt hyldest til fantasien'

 

★★★★★

'Denne udstilling stiller ikke blot et eksistentielt spørgsmål. Den afdækker faktisk en stor del af mystikken om personen og kunstneren Heerup'

- Jyllands-Posten

 

★★★★

'Få danske kunstnere var så alsidige og kontrastfulde som Heerup'

- Kristeligt Dagblad

Udstillingen er støttet af

 

 

 

Lektor Peer Rander Amundsens Fond

 

 

 

 

 

 

Lizzi og Mogens Staal Fonden