Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Hot samtidskunstner i Aalborg

12. feb 2019, 08:56

Sophia Kalkau er én af Danmarks førende samtidskunstnere, og snart kan du opleve hendes henførte, unikke værker på Kunsten i Aalborg.

Træd ind i et drømmende helle i en kaotisk verden.

 

Sådan lyder det fra Kunsten, der med udstillingen Stoffet og ægget taler lige ind i tidsånden.

 

- Sophia Kalkaus værker har en udpræget sanselighed, der drager og appellerer til os kropsligt og indbyder til eftertænksomhed og fordybelse i en ellers hektisk og flygtig verden, siger Caroline Nymark Zachariassen, museumsinspektør på Kunsten og kurator for udstillingen.
 
Kalkau har siden begyndelsen af 1990’erne markeret sig som én af Danmarks førende samtidskunstnere. Hun udstiller hyppigt i både ind- og udland, og hun har udført udsmykningsopgaver flere steder i landet, heriblandt på Skejby Sygehus, Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet i Odense og Grøndalskirken. Derudover er hun repræsenteret i en række af landets kunstmuseer og i vigtige kunstsamlinger som for eksempel ARoS, ARKEN og Ny Carlsbergfondets kunstsamling.


Sophia Kalkau er gennem årene blevet tildelt mange betydningsfulde hædersbevisninger, heriblandt Kunstkritikerprisen i 2018. 

 

Livets store spørgsmål

Udstillingen vil under titlen Stoffet og ægget præsentere et bredt udvalg af Sophia Kalkaus væsentligste værker fra de sidste 20 år samt en række nye værker.

 

 - I forbindelse med udstillingen Stoffet og ægget har Kalkau ladet sig inspirere af Alvar Aaltos snehvide og lysfyldte marmorbygning, som blandt andet  har udmøntet sig i to helt nye værker, der tematisk leder tankerne hen på livets store spørgsmål som sorg og glæde, liv og død, siger Caroline Nymark Zachariassen.

 

Kalkau arbejder med poetisk hvide, matsorte og sølvfarvede skulpturer og fotografier, hvor krop og skulptur forenes i finurlige, foruroligende og forunderlige udtryk. Kalkaus skulpturer er - udover håndværksmæssig kvalitet - kendetegnet ved deres geometrisk enkle, lette og rene udtryk gennem cirklen, ovalen, kuglen og kuben.

 

Værkerne forholder sig undersøgende over for relationen mellem den organiske krop og den abstrakte geometri; mellem menneske og ting.

 

- I udstillingen Stoffet og ægget kan man opleve værker, der optræder i grænsefeltet mellem drøm og virkelighed, mellem lys og mørke, og mellem alvor og humor, og som gennem et finurligt, abstrakt og æstetisk univers pirrer vores nysgerrighed, siger kuratoren.

 

Sophia Kalkau arbejder i krydsfeltet mellem forskellige kunstneriske genrer, som hun konstant afprøver og udvider. Hun har foruden sine skulpturer og fotografiske værker skrevet prosa samt bøger om æstetik.

 

Udstillingen løber fra 28. marts til 11. august 2019.