Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Nu åbner stjernespækket udstilling

3. mar 2022, 09:21

Som en del af jubilæumsfejringen åbner Kunsten nu sin hidtil tungeste udstilling, hvor kunstnere som Auguste Rodin, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Robert Jacobsen, Jeff Koons og Marc Quinn er repræsenteret.

Marmor bærer magi med ind i verden. Især når materialet har været i hænderne på nogle af verdens mest anerkendte kunstnere.

 

Og det er naturligvis ikke tilfældigt, at marmor bliver centralt i jubilæumsåret. Materialet er synonymt med Kunsten, hvis marmorbygning af Alvar Aalto i 2022 fejrer 50-års fødselsdag.

 

Fredag bliver en festdag for gæsterne, for kunsten og for os. Vi har arbejdet hårdt den seneste tid for at blive klar til at præsentere den på flere niveauer tungeste udstilling i Kunstens historie. En udstilling på højeste internationale niveau med enestående værker og kunstnere og en formidling, der stiller skarpt på materialet, traditionen og håndværket, der knytter sig til at forme kunst i marmor. Vi er dybt taknemmelige over for A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som er den helt centrale bidragsyder, der gør det muligt at præsentere en så markant hyldest til kunsten her i Aalborg i 2022, siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten.

 

Udstillingen sætter fokus på, hvordan marmor som materiale forarbejdes, forstås og fortolkes i kunsten i dag samt hvilken betydning marmor som materiale har for det indhold, et kunstværk bærer med sig ud i verden.

 

Værker fra verdensstjerner

Marmor har traditionelt set kommunikeret status, historie, magt og klassiske idealer om skønhed, ligesom flere af kunsthistoriens mest ikoniske værker er skabt af marmor; fra skulpturer som Laocoön og Venus fra Milo til arkitektoniske mesterværker som Parthenon og Taj Mahal.

 

I MARMOR-udstillingen vil gæsterne især opleve nyfortolkninger af det klassiske materiale.

 

Til trods for – eller netop i kraft af – materialets signalværdi og dets umiskendelige sanselige kvaliteter er marmor i løbet af de senere årtier igen blevet et yndet materiale for mange samtidskunstnere. I MARMOR-udstillingen vil gæsterne blive præsenteret for en lang række værker af primært nutidige kunstnere, der på forskellig vis bearbejder, tematiserer og udfordrer marmor som kunstnerisk materiale og den lange tradition materialet bærer med sig, siger Caroline Nymark Zachariassen, museumsinspektør på Kunsten.

 

MARMOR-udstillingen bliver et overflødighedshorn af forskelligartede marmorværker, som er skabt af kunstneriske sværvægtere gennem tiden samt en lang række toneangivende samtidskunstnere: Auguste Rodin, Alicja Kwade, Ai Weiwei, Asger Jorn, Andy Warhol, Adrian Paci, A Kassen, Aglaia Konrad, Bertel Thorvaldsen, Barbara Hepworth, Christian Lemmerz, Erwin Wurm, Edward Burtynsky, Elmgreen & Dragset, Henry Moore, Henry Heerup, Henri Laurens, Jeff Koons, Jeannette Ehlers, Jone Kvie, Jose Dávila, Kirsten Ortwed, Louise Bourgeois, Lea Guldditte Hestelund, Michelangelo Pistoletto, Milena Naef, Marc Quinn, Marwan Rechmaoui, Nan Goldin, Poul Gernes, Pedro Reyes, Ryan Gander, Robert Jacobsen, Schweppenhäuser/Thomsen & Morten Søndergaard, SUPERFLEX, Vanessa Beecroft.

 

Udstillingen er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Statens Kunstfond, Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, Spar Nord Fonden og Turf Tank.

 

MARMOR løber fra 4. marts – 21. aug. 2022. Læs mere på kunsten.dk/marmor.

 

Kreditering af topfoto

Michelangelo Pistoletto, Venus of the Rags, 1967 
Collezione Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, Biella 
Foto: Courtesy P.M.A – Philadelphia Museum of Art

Jeff Koons, Bourgeois Bust, 1991
Pinault Collection © Jeff Koons

 

Marc Quinn, Another Kiss, 2006
Copyright Marc Quinn Studio

 

Milena Naef, Fleeting Parts, 2016
at Studio Oliver Gustav © Milena Naef. Photo: Lisa Marie Vlietstra

 

Erwin Wurm, Modesty, 2021
Paonazzo Marble. Courtesy Galerie Thaddaeus Ropac, London · Paris · Salzburg · Seoul © Erwin Wurm / Bildrecht, Wien 2021. Photo: Ulrich Ghezzi