Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Ny udstilling med Gernes og Kirkeby på Kunsten

21. jan 2022, 15:36

Som unge vendte de op og ned på den etablerede kunstverden og satte et markant aftryk på dansk kunsthistorie med deres vilde eksperimenter. Nu åbner Kunsten en udstilling med værker af Poul Gernes og Per Kirkeby.

Ud med akademiet, parnasset og kunstnerens status som geni. Ind med geometri, kitch, kulørte blade og demokratisk kunst.

 

Fra 11. februar kan gæster på Kunsten i Aalborg komme tæt på Gernes og Kirkeby og en eksplosion af deres mangeartede eksperimenter, de skrev kunsthistorie med.

 

De to kunstnere satte et markant aftryk på den moderne kunst efter 1960 og repræsenterer den nye kunst i en opbrudstid samt utallige eksperimenter. Samtidig havde de to kunstnere vidt forskellige udtryk og forståelser af det kunstneriske eksperiment, hvilket vi glæder os til at folde ud for vores gæster, siger Amalie Marie Laustsen, museumsinspektør på Kunsten Museum of Modern Art.

 

Tilbage til Eks-skolen

Gernes og Kirkeby var en del af kernen i Den Eksperimenterende Kunstskole i 1960’erne (Eks-skolen). Skolen var tænkt som en form for kunstnerisk laboratorium og som et nytænkende modstykke til kunstakademiet. Eks-skolen står stadig som et fænomen i dansk kunsthistorie.

 

Poul Gernes var med til at grundlægge skolen i 1961, og ikke længe efter deltog den unge geologistuderende, Per Kirkeby. Gernes, der underviste i materialebrug og eksperimenter, udbredte idéen om, at kunstnerne i fællesskab skulle dyrke det upersonlige og kollektive. Dermed var kunstneren som enestående geni og maleri i traditionel forstand dømt ude.

 

- Gernes udviklede en minimalistisk og geometrisk stil, mens Kirkeby malede på masonitplader med referencer til kitsch og kulørte blade, siger Amalie Marie Laustsen.

 

Fra avantgarde til folkeeje

Gernes og Kirkeby var som unge progressive og avantgardistiske kunstnere, der siden blev nogle af de mest ophøjede og berømte, danske kunstnere. Gernes har lavet adskillige dekorationer af blandt andet offentlige bygninger, og Kirkeby er berømt langt ud over Danmarks grænser.

 

1970'erne også en periode, hvor Gernes nærmest trak stikket til kunstverdenen og ud fra sit moralske kompas genopfandt sit værk gennem store udsmykningsopgaver, hvilket Herlev Hospital står som det mest markante eksempel på.

 

Per Kirkeby har et helt særligt penselstrøg og udtryk, så det er let at genkende hans værker. Han har i løbet af sit virke også lavet adskillige udsmykninger til offentlige bygninger, eksempelvis Geologisk Museums hall og værker til Operaen i København.


På udstillingen indgår blandt andet en række hovedværker fra de to kunstneres produktion i regi af Eks-skolen, såsom Per Kirkebys 36 malerier til temaudstillingen Flyvemaskineudstillingen i 1965 og udvalgte værker fra Poul Gernes Formalfabet fra 1966. Det er en unik mulighed for at opleve de to kunstneres tidligere produktion i nogle markante og formgivende år.

 

Samtidig er det en særlig anledning til at se de omfattende samlinger af Gernes og Kirkeby fra både Kunsten og Louisiana samlinger i ligeværdige sammenstillinger.  

 

- At betragte to samlinger som én og give det i hænderne på kuratorerne og se med hvilken naturlighed, udstillingerne vokser frem. Dét samt at mærke Per og Pouls kunstneriske eksperimenterer er en stærk start på 50-året for Alvar Aaltos museum i Aalborg, siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten.


Gernes x Kirkeby kan opleves fra 11. februar til 18. september 2022.
Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden.

Foto: Poul Gernes – Skydeskive (1966-68). Louisiana Museum of Modern Art © Gernes Estate