Informationsoverload. Fysisk overload. Mentalt overload. Arbejdsoverload. Miljømæssigt overload. Overload har mange ansigter, og med Maria Nordins udstilling, Overload, som åbner på Kunsten den 23. november, også mange kroppe.
Maria Nordin fastfryser menneskekroppe ’på overarbejde’ i forskellige stillinger. Resultatet er en serie af malerier, som tager udgangspunkt i et tema, som kan have store negative konsekvenser for mennesker og for kloden: overforbrug og overbelastning.
I Maria Nordins univers kommer det alvorlige tema til udtryk i pastelfarver, som for mange forbindes med mildhed, uskyld og renhed.
Når man har besøgt Maria Nordin-udstillingen (23.11.23-26.05.24), vil man højst sandsynligt stå tilbage med oplevelsen af ’kontrast’. Maria Nordins værker er gennemsyret af kontraster! Vi mødes af det smukke og sarte pastelunivers, men under overfladen lurer foruroligende, kraftfulde og ubehagelige elementer. Det er netop kontrasterne i Nordins værker, som giver udstillingen sit helt særlige visuelle udtryk og en følelsesmæssig dybde, som man, uanset alder, kan relatere dig til.
Udover at Nordin trækker kontrasterne op med lette pasteller overfor hverdagens fysiske og mentale overbelastninger, har hun i denne serie af nye malerier tilføjet et nyt element: tekstiler. I værkerne anvendes tekstiler både som lette og luftige baggrunde og som kompakt og tung ’bagage’.
”Stof som materiale fungerer som en slags rekvisit og kan spille flere roller. På den ene side symboliserer det både den mentale og materielle overbelastning af alle de ting, vi er omgivet af. På den anden side fungerer det som en slags kunstigt landskab,” siger Maria Nordin.
Hos Maria Nordin får tekstilerne flere betydninger. De bliver et billede på overforbrug og overproduktion, der påvirker vores klima. Men det er også et mentalt overload, som tynger vores sind. På den måde taler Nordins ellers smukke værker ind i vores samtid med aktuelle temaer, når hun undersøger, hvad det vil sige at være menneske i vores verden i dag.
Maria Nordin arbejder med akvarel i et format, som vækker opsigt. Ifølge Nordin er det en almindelig opfattelse, at akvarel typisk bruges til mindre værker og skitser. Men hun valgte helt fra start at udforske mediet med formodningen om, at der ikke var begrænsninger. Nordin maler i dag med akvarel, som om det var oliemaling – i stor skala og med tydelige figurer og detaljer.
Faktisk er Maria Nordins akvareller så store, at der er plads til, at menneskekroppen vises i en-til-en størrelse. Kunstneren mener, at det er nemmere for publikum at få en fysisk oplevelse, når skalaen er relateret til ens egen størrelse.
”Værkernes store skala kan forstærke oplevelsen. Mit håb er, at beskueren kan få en fornemmelse af de her kroppe, mærker poseringerne og bevægelserne, og måske føler eller forstår noget, der rækker udover det sproglige”, siger Maria Nordin.
Maria Nordin er en spirende og samtidig anerkendt kunstner, som regelmæssigt har udstillet ved gallerier og museer i sit hjemland og fået stor anerkendelse for sit arbejde med akvareller og animation. Akvarellen er blevet en del af Maria Nordins unikke sprog, men hun er i højere grad interesseret og drevet af indholdet – hvordan vi erfarer gennem kroppen, og hvordan kropslige oplevelser tager form.
Det er første gang, at Nordin præsenterer en soloudstilling på et museum uden for hjemlandet, når hun rykker ind på Kunsten den 23. november.
Læs mere om udstillingen: kunsten.dk/nordin
Klik her for at downloade pressemateriale
Kommunikationschef Lars Ulrich Hansen
Tlf. 31994105
luh@kunsten.dk
Maria Nordin, Cascade, 2023. Akvarel på papir, 120 x 96,5 cm. Foto: Galleri Magnus Karlsson