Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Stine Goya kuraterer udstilling på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

23. sep 2024, 08:00

Den internationalt anerkendte modedesigner Stine Goya har kurateret og iscenesat en poetisk særudstilling med nøje udvalgte værker fra Kunstens samling. Resultatet er en æstetisk, intuitiv kunstoplevelse, der berører spørgsmål om adskillelse, længsel, drømme og begær.

”At kunne forene mit personlige og kreative udgangspunkt fra modens verden med kunst og en unik arkitektur i dette samarbejde med Kunsten er en drøm, der går i opfyldelse,” siger Stine Goya.

 

Udstillingen Hvis du kan se det jeg ser – Stine Goya x Kunsten kan opleves fra den 21. november.

 

 

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg har sammen med den internationalt anerkendte modedesigner Stine Goya skabt en ny poetisk særudstilling, hvor modedesigneren er gået på opdagelse i museets store samling af kunstværker.

 

De håndplukkede værker iscenesættes med tunge tekstiler, bløde draperinger og Stine Goyas klare farveholdninger – og skaber en æstetisk, intuitiv kunstoplevelse.

 

Udstillingen er en meget anderledes præsentation af museets kunstsamling, end hvad man de seneste år har kunnet opleve på Kunsten. Gæster kan glæde sig til en udstilling, der åbner for en mere intuitiv og sanselig oplevelse af kunsten, og hvor de enkelte kunstværker er valgt og præsenteres ud fra et dybt personligt udgangspunkt fremfor en klassisk kunsthistorisk fortælling, fortæller chefkurator på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, Caroline Nymark Zachariassen, der har arbejdet sammen med Stine Goya om udstillingen.

 

Vi skruer på sin vis ned for det kunsthistoriske og op for det æstetiske, personlige og sansebårne med ambitionen om at åbne for nye indgangsvinkler til de kunstværker, der er en del af museets samling. Hvad sker der i det øjeblik, vi møder kunstværker igennem en andens – i dette tilfælde en modedesigners – blik; med den personlige fortælling som udgangspunkt og æstetikken som omdrejningspunkt? Det vil vi udforske og undersøge med denne udstilling, tilføjer hun.

 

En fortælling om adskillelse, længsel, drømme og begær

Stine Goyas personlige udgangspunkt og fortælling centrerer sig om adskillelse – et grundvilkår i livet. Dette emne har dannet baggrund for udvælgelsen af kunstværker til udstillingen, der berører temaer som fx moderskab, søgen, død, afstand, fravær, glæde, optimisme og håb.  

 

Gæster kan se frem til at opleve værker fra Kunstens samling af kunstnere som Lene Adler Petersen (f. 1944), Lucio Fontana (1899-1968), Kirsten Ortwed (f. 1948), Morten Søndergaard (f. 1964), Sophia Kalkau (f. 1960), Inuuteq Storch (f. 1989), Kirsten Christensen (f. 1943), Anette Harboe Flensburg (f. 1961), Ida Søndergaard Thorhauge (f. 1990), Sven Dalsgaard (1914-1999), Geoffrey Hendricks (1931-2018) mfl.

 

Tilsammen udgør værkerne en fortælling om adskillelse, længsel, drømme og begær.

 

Adskillelse er et grundvilkår i livet; og et gennemgående tema med stor betydning i mit liv. Både som mor, datter og kæreste. Adskillelse er uundgåeligt og nødvendigt. Det skaber liv, identitet, diversitet og nuancer. Adskillelse er både en start på noget nyt, men også en afslutning. Og derfor også forbundet med sorg og længsel, når nogen eller noget, vi er forbundet med, forsvinder. Når mennesker skilles ad, fællesskaber opløses og når nærvær og betydningsfulde stunder ophører. Så bliver jeg altid berørt – overvældet af en følelse af savn efter det, som var, forklarer Stine Goya om arbejdet med temaet og udvælgelsen af værker.

 

Samtidig har adskillelse en særlig relevans i den verden, vi lever i, fortsætter Stine Goya:

 

Jeg oplever i stigende grad, at globale udfordringer og muligheder tvinger os tættere og tættere sammen, samtidig med at vi bliver polariseret og trækker os længere væk fra hinanden. Fra fælles forståelse og fælles løsninger. Et besynderligt paradoks, vi tilsyneladende ikke rigtigt kan rumme, men som vi må være bevidste om. Og er tvunget til at finde en vej i, siger Stine Goya.

 

Endelig er adskillelse en grundsten og kilde til inspiration i Stine Goyas kreative arbejde: Hun er de seneste 18 år blevet kendt for at give kvinder mulighed for at skille sig ud – at adskille sig fra mængden og udtrykke personlighed – med sine farverige, legende og karakteristiske designs under modebrandet STINE GOYA.

 

Vil gøre museets samling relevant for flere

Samarbejdet med Stine Goya er det første af sin slags på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, der de kommende år har fokus på at præsentere museets værksamling på nye måder, så den bliver relevant og tilgængelige for endnu flere.

 

Det gør vi bl.a. ved at eksperimentere med scenografiske og formidlingsmæssige greb, og sammenstillinger af værker på tværs af tid og genrer, som alternativ til den klassiske, kronologiske kunsthistoriske fortælling. Men vi gør det også ved at invitere udefrakommende ind i maskinrummet på museet for at udfordre den måde, vi traditionelt set arbejder på. Som museum til huse i en unik arkitektur er vi funderet på tanken om et ’gesamtkunstwerk’, hvor forskellige æstetiske og kreative virkefelter forenes og krydsbestøver hinanden. Stine Goyas arbejde er præget af en stærk kunstnerisk tilgang og et virkefelt, hvor æstetikken tænkes som en essentiel del af den enkeltes hverdag, ligesom hun gennem årene har haft et tæt samarbejde med flere danske samtidskunstnere. Derfor var det oplagt at invitere hende indenfor som medskaber af en udstilling på Kunsten, siger Lasse Andersson, museumsdirektør, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

 

Samarbejdet med Kunsten er som en drøm, der går i opfyldelse. Kunst og arkitektur har altid været den vigtigste kilde til inspiration og en kerne i min æstetik og mit professionelle virke. Særudstillingen på Kunsten forener det hele. Jeg håber, at denne udstilling vil åbne for anderledes oplevelser. Jeg føler mig ydmyg og heldig at have fået denne fantastiske mulighed og værdsætter samarbejdet med alle de dygtige mennesker på museet, udtaler Stine Goya.

 

Læs mere på kunsten.dk/stinegoya.

 

Modedesigner Stine Goya er gået på opdagelse i Kunstens samling. Her ses Smerte af Lars Ravn, 1983. 

 

Baggrundsinformation

Udstillingen Hvis du kan se det jeg ser - Stine Goya x Kunsten kan opleves fra den 21. november 2024 til den 9. juni 2025.

 

Udstillingen består af værker fra Kunsten Museum of Modern Arts samling (der i alt omfatter omkring 4.000 værker). Stine Goya har personligt udvalgt alle værker, i tæt samarbejde med museets chefkurator, Caroline Nymark Zachariassen.

 

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg arbejder i disse år på at nytænke brugen af museets samling, så den bliver vedkommende og relevant for endnu flere. I efteråret 2022 lancerede museet Kunsten Collection (collection.kunsten.dk), hvor alle har mulighed for at tilgå museets samling bestående af lige knap 4.000 kunstværker digitalt – og endda kuratere sin egen udstilling.

 

Om Stine Goya

Stine Goya (f. 1979) er en dansk modedesigner og grundlæggeren af det tøjbrand, der bærer hendes navn, STINE GOYA. Hun er uddannet fra den prestigefyldte designskole Central Saint Martins tilbage i 2005. Stine Goya lancerede sit brand i 2006 og debuterede som modedesigner ved Copenhagen Fashion Week i 2007. I 2011 vandt hun Årets Danske Modedesigner ved Danish Fashion Awards og Elle Style Awards i 2017 og 2023.

 

Stine Goya har siden grundlæggelsen af sit brand designet en række kollektioner, der er kendt for deres unikke, farverige og kunstneriske design, som også har gjort sig bemærket internationalt. Som modedesigner repræsenterer Stine Goya en hjørnesten i nyere, dansk mode og markerer sig især for farvestrålende, skulpturelt tøj med karakteristiske iøjnefaldende prints.

 

Om Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg er et moderne kunstmuseum – og et oplevelseshus, hvor alle kan finde ny inspiration, og hvor hele familien kan gå på opdagelse i kunst og kreativitet. På Kunsten kan man opleve dansk og international kunst fra 1900-tallet og frem til i dag.
 
Museets faste samling består af næsten 4000 værker, og i udstillingssalene kan du opleve værker fra samlingen såvel som skiftende særudstillinger. Vi afholder årligt flere end 200 foredrag, koncerter, familieværksteder, guidede ture m.m., som passer til udstillingerne. Brasserie Kunsten byder på både kaffe, kage og kulinarisk kunst, når der er brug for et hvil.
 
Den hvide marmorbygning fra 1972 er tegnet af den verdensberømte finske arkitekt, Alvar Aalto, assisteret af Elissa Aalto og Jean-Jacques Baruël.

 

Pressekontakt
Christina Holm Hansen
+45 2932 9867
christina@gatheragency.dk

 

Pressebilleder findes via dette link.

 

Portræt af Stine Goya © Rasmus Weng Karlsen.