Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

William Kentridge – The Refusal of Time

21. mar 2018 til 19. aug 2018

William Kentridge (f. 1955) har verden over udstillet sine værker, der tager udgangspunkt i en opvækst under apartheid i Sydafrika.

William Kentridge bruger sin opvækst til at udtrykke noget almengyldigt om den menneskelige eksistens. Selvom hans farveskala er sort/hvid, så er verdenssynet det ikke. De historiske begivenheder bliver brugt til at fremstille vores forhold til tiden og historiens gang.

 

Udstillingen The Refusal of Time centrerer sig omkring kunstnerens hovedværk af samme navn. Værket er en kulmination på kunstnerens udvikling i de seneste år, hvor han krydsbestøver sit primære medie kultegningen med elementer fra filmens verden, musik, dans, opera, teater, litteratur såvel som performance. The Refusal of Time er en stor virtuos ruminstallation fordelt over fem skærme, der folder et fascinerende univers ud, hvor fortid, nutid og fremtid samles i et magisk fortættet nu.

 

Mødet med Kentidges kunst er bevægende på flere planer.  Som en slags fortæller står publikum som tilskuer midt i en kakofoni af indtryk, hvor de kan søge at skabe sammenhæng og mening. Men en entydig fortælling eller sandhed præsenteres aldrig. Dette er netop pointen. Værket er en smeltedigel og et miskmask af indtryk ligesom kunstnerens hjemstavn i Johannesburg er.

 

Udstillingen er første del af et tre-årigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark. Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden. 
 
Louisiana har valgt Kunsten, da de altid har haft et svagt punkt for det arkitektoniske mirakel, som museet er. Hvert år i de næste tre år vises derfor en række udstillinger i de unikke rammer på Kunsten i Aalborg, der er tegnet af den finske stjernearkitekt Alvar Aalto.

 

Omtale

»Det er en udstilling, man skal se og sanse. Ikke blot er udstillingen god, men den præsenteres også ganske formidabelt. Her bliver den nye sorte boks i museets kælder udnyttet til fulde« – ★★★★★★ i Nordjyske den 17. april 2018

 

»I sit mesterlige værk The Refusal of Time åbner den sydafrikanske kunstner William Kentridge for en meditation over vores forestillinger om begrebet tid.« – kunsten.nu den 8. april 2018