Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

#Metoo, magt og machokultur – med museumsdirektør Julie Rokkjær & kønsforsker Christian Groes

Kønsidealerne udvikler sig, og hjulpet godt på vej af #metoo har vi øget fokus på sexisme, magtmisbrug og machokultur. Denne aften kan du sammen med kønsforsker Christian Groes samt direktør for museet KØN, Julie Rokkjær, blive klogere på de mekanismer, det sætter i gang – og få et bud på, hvad der venter på den anden side.

Du skal ikke læse langt ned i et kommentarspor på en artikel om køn, #metoo og ligestilling, før det står klart: To skarpe fronter trækkes op.

 

Det var ikke mindst tilfældet, da historien om Will Smiths opførsel til Oscar-uddelingen ramte alverdens forsider. En del fandt det naturligt og ridderligt, at en mand forsvarer sin kones ære med vold. En anden del så det som et udtryk for en bedaget syn på kønsroller – og som en hyldest til toksisk maskulinitet.  

 

På den ene side i den generelle debat står dem, der hilser udviklingen hjertelig velkommen og ser det som en nødvenlig, fair oprydning i gamle kønsstrukturer. På den anden side står dem, der ser udviklingen som en trussel mod det heteroseksuelle mating game, fordi mænd ikke længere må have lov til at være mænd.

 

Kampen for ligestilling ude og hjemme buldrer af sted, og rollen som heteroseksuel mand i 2022 er ved at blive redefineret – og det stiller ikke blot krav til manden, men også til kvinden. Hun er nemlig til tider med til at opretholde idealet om den stærke, magtfulde mand, fortæller Christian Groes i en artikel i Vice Magazine:

 

”Studier viser, at mange vestlige kvinder foretrækker mænd, der har succes på arbejdsmarkedet og har ressourcer, der generelt knytter sig til den offentlige sfære i højere grad end til hjemmet. Det kunne være fantastisk, hvis der også blandt kvinderne kom et nyt mandeideal, som fremhævede den mere hjemligt orienterede eller følsomme mand.”

 

Denne aften stiller vi os åbent og nysgerrigt midt i orkanens øje sammen med Julie Rokkjær og Christian Groes, der også danner par privat. Vi bliver klogere på reaktioner og modreaktioner på #metoo og ser gennem udvalgte kunstværker på kønsidealer gennem tiden.

 

Vært: Mette Kirstine

 

Om Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er direktør på museet KØN i Aarhus, klummeskribent i Jyllandsposten og bestyrelsesmedlem i Spar Nord Fonden. Hun er uddannet cand.mag. i nordisk sprog, litteratur og kunsthistorie fra Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet blandt andet som formidler på ARoS og som museumsinspektør på Skagens Museum samt Skovgaardmuseet i Viborg. Julie er en ivrig skribent, debattør og foredragsholder og vandt i 2022 Artbeat-prisen for have sat sit tydelige præg på den danske kønsdebat og for have ledt transformationen af museet i Aarhus fra decideret kvindemuseum til et mere favnende og åbent museum for køn.

 

Om Christian Groes

Christian Groes er kønsforsker og antropolog. Han er ansat som lektor på Roskilde Universitet, hvor han underviser, vejleder og forsker. Han fik sin ph.d.-grad fra Københavns Universitet i 2011 og har siden forsket i bl.a. kønsroller, seksualitet, maskulinitet, stigma, lyst og grænser. Christian har modtaget en række priser for sin forskning og sine bøger, og har præget kønsdebatten om alt fra #metoo, og kærlighed i den digitale tidsalder til senest Tobias Rahims musikalske maskulinitet.

 

Han har netop afsluttet det VELUX-støttede forskningsprojekt ”Sugardating blandt marginaliserede unge”, som han var projektleder på. Nu er han i gang med at skrive bøger om kærlighedens tabuer og mænd efter #metoo.

 

Foto (Christian Groes): Uffe Weng

Foto (Julie Rokkjær): Kasper Heden

Datoer

24. aug 2022, 17:30 til 18:30

Praktisk information

  • Du skal kun betale entré for at deltage i arrangementet. Medlemmer af Klub Kunsten + Utzon har fri entré for kortholder og en ledsager.
  • Der er et begrænset antal pladser til arrangementet. Ønsker du at sikre dig en plads til arrangementet kan det ske mod et mindre reservationsgebyr på 20 kr.
  • Arrangementet foregår i Auditoriet.
  • Øvrige snacks og drikkevarer kan købes i Brasseriet og må gerne medbringes i auditoriet.
  • Dørene åbner 30 min. før arrangementets start.

Kunsten efter 17: Ny aften – nye oplevelser

Kunsten efter 17: Ny aften – nye oplevelser

Kunsten holder åbent til kl. 21 tirsdag, onsdag og torsdag

Kreative workshops

Kreative workshops med værksteder, tegnekurser og kunstneriske eksperimenter

 

Foredrag og samtaler

Foredrag og samtaler om kunst, arkitektur, samfund, kultur og aktuelle udstillinger.

 

En ekstra bid af Kunsten

En ekstra bid af Kunsten

Fuldend din kunstoplevelse med mad af den bedste kvalitet i hyggelige rammer. Velkommen på Brasserie Kunsten.
Lad dig inspirere af udstillingerne og et håndplukket udvalg af varer, der afspejler museets særudstillinger og egen samling.

Køb årskort til Klub Kunsten + Utzon

Køb årskort til Klub Kunsten + Utzon

Fri entré for dig og en ledsager, udstillinger i verdensklasse, lækker mad med rabat i Brasserie Kunsten, aktiviteter for store og små, rabat i Butik Kunsten og vi kunne blive ved...

Kunsten efter 17 er støttet af