Jubilæumsidealist 2022

 

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Kalender

Open: Er der penge i kunsten?

Oplev en filmvisning og artist talk med den internationalt anerkendte, belgiske kunstnerduo Vermeir og Heiremans.

Filmværket A Modest Proposal (in a Black Box) (2018) er en fiktiv og humoristisk fortælling om, hvordan to kunstnere fik den idé at anvende metoder fra finansverdenen til at forvandle kunstmuseet til et investeringsobjekt. 

 

Efter filmfremvisningen vil Katleen Vermeir og Ronny Heiremans fortælle om baggrunden for projektet. De vil også gå i dialog med publikum om, hvad det er for nogle nye sammenhænge mellem kunst, kultur, økonomi og byudvikling, der træder frem i dag.

 

Arrangementet er et samarbejde med F.eks, platform for samtidskunst i Aalborg, og desuden en del af museets satsning Open, et nyt publikumsformat, der med hjælp fra samtidskunsten stiller spørgsmål til vores nutid og hvordan vi lever. 

 

 

Baggrund

Vi er vant til at høre om, at kunst og kultur koster penge og er en udgift for samfundet. Men faktisk fungerer kunst i dag som et vigtigt element i byudviklingen, fordi kunst og kultur skaber vækst og tiltrækker attraktive skatteborgere. Det ser man også i Aalborg, som har udviklet sit eget kultur-DNA med Nordkraft, Musikkens Hus, Kunsten og Utzon Center som centrale aktører. Om få år udbygges dette kraftcenter med det den nye bydel omkring Spritten, hvor kunst i endnu højere grad fungerer som en dynamo for byliv og et værktøj til at skabe identitet for en bydel.

 

Men hvad bliver den kulturelle kapital omsat til? Umiddelbart attraktive byrum, oplevelser og levende byer. Værdien kan også aflæses kontant på markedspriser for grunde og ejendomme, der ligger tæt på kunst og kulturcentre. Men hvad vil der ske, hvis den værdi blev ført tilbage til kunsten selv?

 

A Modest Proposal (in a Black Box) tager udgangspunkt i kunsthallen Pump House Gallery i London. Pump House Gallery er en ombygget pumpestation, beliggende i Battersea Park i det sydlige London. Pumpehuset blev tidligere brugt til vanding af planter og træer og til at forsyne parkens springvand med vand. I dag er Battersea Park en del af et såkaldt ”opportunity area” – altså område, hvor der bliver investeret massivt i infrastruktur, nye boliger, erhverv og kultur. Med hjælp fra en erhvervsjurist udtænker kunstnerne en model for, hvordan kunstmuseet, her Pump House Gallery i London, kan tjene penge på den symbolske værdi, som museet udgør. Filmen er på én gang underfundig og satirisk, men samtidig rejser den et vigtigt og aktuelt spørgsmål om, hvem der profiterer af kunstens værdi.

Datoer

5. feb 2020, 17:30 til 20:30

Praktisk information

Pris: Der er fri adgang, hvis du blot skal til foredraget og i Café Aalto. Hvis du også vil se udstillingerne på Kunsten, så skal du indløse entré. Medlemmer af Klub Kunsten + Utzon har fri entré.

Sprog: Dansk og engelsk