7.a fra Sct. Mariæ Skole tager en tur på Kunsten, efter en lang periode med online undervisning, for at komme lidt væk fra skærmen.
Skrevet af Sarah Nicole Hougaard & Rebekka Vigels Rise Hansen Fra 7. a på Sct. Mariæ Skole d. 22 maj 2021
Det er en kold og våd morgen, og 24 unge mennesker fra Sct. Mariæ Skole, står med gennemblødte sokker i skolegården. Men humøret er stadig højt, og de er klar til en vidunderlig dag på Kunsten. Eleverne er meget spændte, da de ikke ved hvad dagen bringer.
Efter en kort, men hyggelig gåtur, tager kunstneren Inge Tranter og kunstformidleren Eva Munch Lynggaard, imod dem. Alle eleverne sætter sig på en form for trappe, udenfor. De 2 flinke kvinder forklarer hvad dagsordenen er, imens klassen intenst lytter med. Inge viser hvordan de skal bruge forskellige teknikker og redskaber, samtidig med at en rolig musik kører i baggrunden. Eleverne går ned fra deres trappepladser, og stiller sig på en lang række ved bordet, hvor en spand med de forskellige ting står; som de skal dele med deres makker. De redskaber de får lov til at bruge er: kul, kridt, oliefarver, stearinlys og et rivejern.
Alle eleverne hygger sig en masse, selvom de ikke kan mærke deres fingre på grund af kulden.
Da alle er færdige med deres tegninger, er de dækket i kul og kridt, og det bliver der grint meget af. Både af elever og læreren.
De 2 kunstnere vælger nogle tegninger ud, som falder dem mest ind. Og eleverne bliver noget chokeret, da Inge og Eva for deres tegninger til at virke som noget poetisk; selvom der i nogle tilfælde, kun blev tegnet kruseduller.
Da de er blevet færdige med at snakke om de forskellige tegninger, bliver pigerne og drengene delt op i to hold, fordi de skal ind på Kunsten og se en udstilling. Pigerne bliver vist rundt af Eva, og drengene af Inge. Den udstilling de skal se, er ligesom en tegneserie, bare hvor man selv skal tænke sig til hvad der sker, i stedet for at have talebobler. Udstillingen er lavet af den dygtige og meget unge kvinde Toyin Ojih Odutola.
Udstillingen fortæller en historie om en verden hvor kvinder bestemmer, og kvinderne skaber mænd. Mændene er meget langt nede i hierarkiet og det er mærkeligt hvis en kvinde kan lide en mand, i den verden. Det synes eleverne er rigtig spændende, fordi de selv skal tænke sig frem til hvad der sker på billederne, og fordi der ikke findes noget rigtig og forkert svar. Hvilket gør det lidt nemmere for dem at række hånden op og komme med et bud.
Efter udstillingen interviewer Politiken Marie Adler Sønnichsen Madsen fra 7.a. Marie fortæller, “Jeg synes det var meget spændende fordi det var så anderledes og også nu hvor det var meget feministisk. Det var også meget flotte tegninger, som var meget forskellige” siger Marie. “Jeg kom til at tænke over hvordan vores egen verden er "skruet" sammen, altså vores samfund osv. Også at det var meget anderledes end det man tit ser, så man tager steder hen for at se malerier.” Marie fortæller også hvad hendes yndlingsbillede er: “Jeg kunne meget godt lide det billede hvor de to tvillinger er blevet voksne og står sammen”. Marie er helt klar på at komme op Kunsten igen, hvis hun får muligheden.
Den sidste ting de skal lave, er at tegne et fællesbillede. Klassen bliver delt op i 6 grupper, og i hver gruppe får de et stort kvadratisk papir. Endnu en gang får de lov til at være kreative med det de laver, de må dog kun bruge de redskaber de brugte i den første aktivitet. Grupperne har det sjovt, men arbejder stadig seriøst... selvom der i nogle grupper er lidt uenigheder.
Eva og Inge er meget stolte af den måde klassen arbejder på. “De er virkelig gode til bare at tegne, uden at det behøver ligne noget, hvilket jo er det vi gerne vil have! Det er også vældig sjovt at høre deres samtaler når de arbejder sammen.” fortæller Inge. Til det svarer Eva: “Ja, jeg kunne ikke være mere enig. De var også rigtig gode til at byde ind, da vi var inde og se udstillingen.”. “Vi har haft en rigtig hyggelig dag!” siger Inge og Eva i kor.
Efter at nogle af grupperne har fremlagt deres kunstværker, er det tid til oprydning. Selvom det ikke er den sjoveste ting i verden, klarer 7.a den lynhurtigt. Da alle ting er ryddet op, får eleverne og deres klasselærer Marianne, sagt farvel til Inge og Eva. De takker for i dag.
På hjemturen holder 7.a stadig humøret højt, og der bliver snakket og grinet til de får helt ondt i maven. Da de kommer tilbage på skolen, går de fleste hjem, imens nogle bliver i skolegården, for at lave forberedelser til en opgave de skal lave. De har haft en god dag udenfor, efter en lang indelukket karantæne, hvor de har savnet hinanden.
Som afslutning på forløbet, skal eleverne skrive en reportage om turen på Kunsten.
KILDER
Avisartikel
Wind-Friis, Lea. (2020, 13. marts). På reportage i et øde København: Selvfølgelig kan man flytte under en pandemi. Man skal jo stadig aflevere nøglen: Vi holder afstand og isolerer os. Nogen af os. For man kan stadig bruge den øde by, også selv om corona-København vækker minder om en Dan Brown-bog.. Politiken, Coronavirus. Link.
Webside / Internetkilde: Information på en webside
Anonym. (s.d.). Tegneworkshop med kunstner i parken med udgangspunkt i udstillingen 'Toyin Ojih Odutola – Modvægtens teori': Igen i år tilbyder Kunsten undervisning i museets park under gældende hygiejneretningslinjer. En kunstformidler og en kunstner møder jer under åben himmel til en dag fuld af eksperimenterende kreative aktiviteter og oplevelser med kunst.. Kunsten. Lokaliseret den 22.maj 2021 på link.