Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Introduktion til CoBrA

CoBrA

Gruppen: CoBrA var en international kunstnersammenslutning af billedkunstnere og digtere, som blev dannet i 1948 og varede indtil 1951. Gruppen blev stiftet af blandt andet den danske billedkunstner Asger Jorn (1914-1973), den belgiske digter Christian Dotremont (1922-1979) og den hollandske maler Constant Niuwenhuys (1920-2005). Navnet CoBrA er består af forbogstaverne til de tre kunstneres hjembyer: Copenhagen, Bruselles og Amsterdam.

 

Inspiration: Mange danske abstrakte kunstnere deltog i CoBrA. Gruppen var baseret på frihed, fantasi og spontanitet. Kunstnerne forsøgte at nå ind til det ubevidste, det oprindelige og følelserne i mennesket. Derfor malede de abstrakte, spontane og ekspressive malerier, hvor de lod fantasien og følelserne få frit spil. De var inspirerede af nordisk folkekunst, afrikanske masker, børnetegninger og sindslidendes kunst. De mente, at de primitive kulturer, børn og sindssyge var tættere på de dybere urinstinkter i mennesket og ikke var styret af det moderne samfunds fornuft og sociale normer.

 

Mål: CoBrA-kunstnerne havde et politisk mål med deres kunst. De ville skabe en ny kunst til en ny tid efter 2. Verdenskrig. De gik væk fra det naturalistiske og realistiske billedsprog og eksperimenterede med farver og materialer. Ofte lavede de værker i fællesskab. De havde en drøm om at lave en folkelig kunst, som kunne forstås af alle slags mennesker, høj som lav. De ville vække de kreative og skabende kræfter i samfundet, hvor alle kunne lave kunst

 

CoBrA i Danmark