Et af de mest gennemarbejdede motiver i kunsthistorien er menneskekroppen. Der er dog stor forskel på, hvordan de forskellige kunstnere går til opgaven, når det gælder om at skildre mennesket, - for hvilke ”regler” gælder?
I hvor høj grad drejer det sig om iagttagelse af former og proportioner, og i hvor høj grad spiller andre faktorer ind? Hvad skal medtages i kunstværket – for at kunstværket tager sig troværdigt ud?
Læs mere om nedenstående malerier og svar på spørgsmålene nederst bagefter.
Edvard Weie: Livsglæden - tre dansende figurer - 1908/11
Kai Nielsen: Stående kvindefigur (Århuspigen) - 1921
Wilhelm Freddie: Meditation over den antinazistiske kærlighed - 1936
Egill Jacobsen: Græshoppedans - 1941
Erik Thommesen: Pige med fletning - 1949
Når du har studeret billederne er du klar til at svare på disse spørgsmål. Analyser billederne på et eller flere af niveauerne.
Beskrivende niveau: Hvad ser du på billederne - og i de valgte skulpturer? Giv en grundig beskrivelse.
Analytisk niveau: Hvordan er billederne/skulpturerne bygget op? Prøv med en billed- og en skulpturanalyse.
Fortolkende niveau: Hvilke forhold omkring menneskekroppen er der fokuseret på? Hvor går grænserne imellem individualitet og konformitet? Hvorledes spiller kroppen sammen med omgivelserne?
Perspektiverende niveau: Giv eksempler på forskellige værker, der tematiserer kroppen og kropskulturen. Hvad karakteriserer en moderne kropskultur? I hvor høj grad finder du, at kroppen afspejler arvelige og genetiske forhold? Hvor meget spiller omgivelserne ind på dannelsen af kropskulturen?
Se i niveauskemaet hvad der kræves af en besvarelse på de forskellige niveauer.