Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Ny udstilling dykker ned i forholdet mellem Grønland og Danmark

3. jan 2022, 10:50

Pia Arkes fotografiske værk udfolder steder, slægtskaber, drømme – og ikke mindst den tavshed – der knyttede sig til hendes dobbelte tilhørsforhold til Grønland og Danmark.

Når Kunsten Museum of Modern Art genåbner i det nye år, så bliver det med en yderst aktuel udstilling af den grønlandsk-danske kunstner Pia Arkes værker, Drøm og fortrængning.

 

Ikke alene venter der en stor kunstnerisk oplevelse.

 

Udstillingen berører også den splittelse, som nogle grønlændere følte og føler på baggrund af den danske kolonisering - og som atter er på dagsordenen. Et af de mest ekstreme eksempler er "Eksperimentet", hvor 22 grønlandske børn blev sejlet til Danmark for at lære at blive så danske som muligt og herefter komme retur og fungere som såkaldte rollemodeller i Grønland. Noget, der for børnene havde store konsekvenser i forhold til deres videre liv samt identitet og gav dem en følelse af hverken at høre til i Grønland eller Danmark. De seks nulevende børn har for nyligt søgt erstatning fra den danske stat for deltagelsen i "Eksperimentet".

 

Pia Arke (1958-2007) var ikke en del af "Eksperimentet", men hun har mærket splittelsen, tavsheden og fordommene ved at tilhøre to kulturer. Hendes mor var grønlænder, og hendes far dansk, og hun blev født i Ittoqqortoormiit i 1958. I 1995 blev hun uddannet som cand.phil. i teori og formidling fra det Kgl. Danske Kunstakademi.

 

Pia Arkes værker er fulde af en helt særlig æstetisk, som Pia Arke kaldte for ”Etnoæstetik” – en udforskning af kolonisering, af stereotyper og mennesker og en blotlæggelse af, hvordan der hersker stereotype forventninger til ikke-vestlige kunstner om, hvilken kunst de producerer.

 

Tætte bånd

Arke døde kun 49 år gammel i København.

 

Dermed nåede hun ikke at opleve den støt stigende interesse, der er for hendes kunst, også internationalt.

 

Pia Arke efterlod et hovedsageligt fotografisk værk, der tager udgangspunkt i hendes eget liv og hendes dobbelte tilhørsforhold til Grønland og Danmark. Forholdet dannede afsæt for et dybt personligt, vedkommende, kunstnerisk projekt, som gennem eksperimenter udfordrer kunstneriske greb og både med humor og dyb alvor taler ind i aktuelle diskussioner. I udstillingen kan du få et bredt indblik i Pia Arkes livsværk, der udover fotografi også inkluderer iscenesættelser, performances, collager, bearbejdning af kortmateriale og slægtsforskning - alt sammen med kunstnerens poetiske fingeraftryk, siger Caroline Nymark Zachariassen, museumsinspektør på Kunsten.
 
Pia Arke – Drøm og fortrængning har netop været vist på Louisiana og skal efter udstillingsperioden videre til Kunstmuseum Brandts.

 

Udstillingen i Aalborg kan ses i sammenhæng med, at byen igennem 50 år har haft et særligt forhold til Grønland, da Aalborg Havn har været basishavn for Grønlandshandlen, og der korrigeret efter det samlede indbyggertal bor flere grønlændere i Aalborg end andre danske byer.  Den nære relation til Grønland betyder også, at der i Aalborg er Det Grønlandske Hus, som arbejder med at skabe stolthed og viden om den grønlandske kultur.

 

Udstillingen åbner, når museet genåbner i 2022. Den løber frem til 18. april 2022.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden.

 

Foto: Pia Arke, Uden titel (De tre Gratier collage), 1994. Sort-hvid fotocollage. Louisiana Museum of Modern Art, erhvervet med midler fra Augustinus Fonden © Pia Arke Estate. Foto: Kim Hansen