Sprog

Jubilæumsidealist 2022

 

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Kalender

Omkring Hill – Tal R & Mamma Andersson

14. okt 2022 til 10. apr 2023

Oplev to af Nordens absolut vægtigste samtidskunstnere, der til denne udstilling har skabt en række helt nye værker, som kredser omkring den store svenske kunstner, Carl Fredrik Hill

Den dansk-israelske kunstner Tal R (f. 1967) og svenske Karin Mamma Andersson (f. 1962) har begge været med til at bane vejen for det nye maleri i det 21. århundrede.


I udstillingen Omkring Hill tager de to kunstnere livtag med det nordiske maleri med udgangspunkt i den store, svenske kunstner Carl Fredrik Hill (1849-1911) og hans dragende landskaber. Landskaber, der emmer af melankoli og en psykisk ustabil kunstnerisk eksistens på både godt og ondt.

 

Du vil opleve nyskabte værker fra to af samtidens ypperste kunstnere inden for den nordiske malerkunst, sprængfuldt med referencer og ladet med forbindelser fra dengang til nu.

 

Udstillingen er en central del af museets 50-års fødselsdagsfejring i 2022, hvor museet ikke blot skuer tilbage i tiden, men også peger fremad med nogle af de mest markante samtidskunstnere. Omkring Hill – Tal R & Mamma Andersson bliver udfoldet i museets store centralsal midt i finske Alvar Aaltos markante arkitektur. PÅ den måde bindes det nordiske sammen i en stærk kvartet bestående af Tal R, Mamma Andersson, Hill og Aalto.

 

Udstillingen er et samarbejde mellem Kunsten Museum of Modern Art Aalborg og Malmö Konstmuseum. De to museer er stolte af at kunne præsentere en duo-udstilling med to af de absolut vigtigste navne på den nordiske samtidskunstscene.

Om Tal R & Mamma Andersson

Tal R og Mamma Andersson arbejder begge med en motivverden, der både er nær og fremmed på samme tid. Hvad enten der er brag på paletten eller skalaen består af enkle, mørke nuancer, så formår begge kunstnere at skabe en mystik, længsel og til tider et indre mørke i deres værker. Disse tre kendetegn binder dem sammen i den nordiske tradition, der blandt andet rummer kunstnere som Edvard Munch og Per Kirkeby. Centralt i den nordiske tradition placerer C.F. Hill sig også med sine sitrende, nærmest levende landskaber, der er ladet med eksistentialistisk symbolik.


Selvom værkernes umiddelbare udtryk er vidt forskellige fra hinanden, forenes de to kunstnere i en fælles begejstring for - og fascination af - fortidens store mestre, hvor både Tal R og Mamma Andersson arbejder med kunsthistoriske referencer direkte i deres værker. Hos Tal R i form af egne versioner af Munchs Skriget og Danske kunstnere i Rom efter Constantin Hansen. Hos Mamma Andersson bliver værker af malere som Peter Doig, Claude Monet, Edward Hopper m.fl. ofte en del af selve interiøret, mens hendes behandling af motiver bevæger sig inden for det mørke, nordiske maleri.

Om Carl Fredrik Hill

C.F. Hill begyndte sin kunstneriske uddannelse på kunstakademiet i Stockholm i 1871, og efter lange diskussioner fik han endelig i 1873 sin fars tilladelse til at fortsætte sin kunstneriske uddannelse i Paris. Hans kunstneriske målsætning var at være den allermest moderne af de moderne, og med sine egne ord søgte han efter le vrai (sandheden), men ikke nødvendigvis det sande naturalistiske. Snart tog hans psykiske sygdom dog mere fat og frigav hans kreative skaberkraft, som på dette tidspunkt bliver mere og mere fri.


Da Hill blev afvist på Salonen i foråret 1877, var han allerede ramt af forfølgelsesmani, og samme efterår skabte han malerier såsom Kirkegården, hvori hans fortvivlelse og angst bliver meget tydelig.


Da skizofrenien for alvor tog over, blev Hill tvunget til at flytte hjem til barndomshjemmet i Lund. Her levede han endeligt frem til sin død i 1911, hvor han ivrigt tegnede sine hallucinationer. Dette synes tydeligt i, hvordan han ofte multiplicerer sit eget jeg to eller flere gange. Han kunne identificere sig med hvem som helst, og tog derfor magten over deres eksistens i sine tegninger, hvori han kunne spille flere forskellige roller.


Det var i denne periode, at han skabte sine mest berømte sygdomstegninger, der ikke blot er en central inspiration for Tal R og Mamma Andersson til denne udstilling, men som også bliver en central del i udstillingen Omkring Hill.

Støttet af