Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill

14. okt 2022 til 10. apr 2023

Oplev to af Nordens absolut vægtigste samtidskunstnere med en række helt nye værker, der kredser omkring den store svenske kunstner, Carl Fredrik Hill.

Den dansk-israelske kunstner Tal R (f. 1967) og svenske Mamma Andersson (f. 1962) har begge været med til at bane vejen for det nye maleri i det 21. århundrede. De to kunstnere har formået at skabe et stærkt kunstnerisk udtryk, hvor de på hver sin måde behandler spændingsfeltet mellem figuration og abstraktion, funderet i et fælles syn på det at tegne og male som et personligt og dog almen menneskeligt behov for at udtrykke sig med blyant og pensel. Ikke mindst deler de en væsentlig inspiration fra kunsthistoriens store mestre, som Tal R og Mamma Andersson nu selv skriver sig ind i.

 

I udstillingen Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill tager de to kunstnere livtag med det nordiske maleri med udgangspunkt i svenske C.F. Hill (1849-1911), hvis sitrenende, nærmest levende landskaber og mystiske verdener emmer af melankoli, symbolik og en psykisk ustabil kunstnerisk eksistens på både godt og ondt.

 

Udstillingen er et samarbejde mellem Kunsten, Malmö Konstmuseum og Museum MORE, der er stolte af at kunne præsentere denne udstilling med to af samtidens ypperste kunstnere indenfor den nordiske malerkunst, sprængfuldt med referencer og ladet med forbindelser fra datid til nutid. På Kunsten er udstillingen en central del af museets 50-års fødselsdagsfejring i 2022, hvor museet ikke blot skuer tilbage i tiden, men også peger fremad med nogle af de mest markante samtidskunstnere.

Om Tal R & Mamma Andersson

Tal R og Mamma Andersson arbejder begge med en motivverden, der både er nær og fremmed på samme tid. Hvad enten der er brag på paletten eller skalaen består af enkle, mørke nuancer, så formår begge kunstnere at skabe en mystik, længsel og til tider et indre mørke i deres værker.

 

Selvom værkernes umiddelbare udtryk er vidt forskellige fra hinanden, forenes de to kunstnere i en fælles begejstring for – og fascination af – fortidens store mestre, hvor både Tal R og Mamma Andersson arbejder med kunsthistoriske referencer direkte i deres værker. Hos Tal R i form af egne versioner af Munchs Skriget og Danske kunstnere i Rom efter Constantin Hansen. Hos Mamma Andersson bliver værker af malere som Peter Doig, Claude Monet, Edward Hopper m.fl. ofte en del af selve interiøret, mens hendes behandling af motiver bevæger sig inden for det mørke, nordiske maleri.

Om Carl Fredrik Hill

C.F. Hill blev i en alder af 28 år erklæret sindssyg med skizofreni. Dette blev markant i hans kunstneriske produktion, hvor han bevægede sig fra landskaber med rødder i det romantiske maleri og siden med inspiration fra samtidens franske malere, som han oplevede under sine år i Paris, til en mystisk billedverden, hvor han gengav sine indre syner. Det var i denne periode, at han skabte sine mest berømte sygdomstegninger, der ikke blot er en central inspiration for Tal R og Mamma Andersson til denne udstilling, men som også er en central del i udstillingen Omkring Hill.

 

Du kan læse mere om C.F. Hill her.

Podcast: Ind i skizofreniens mørke mystik

Hills kunstneriske virke blev dybt præget af skizofreni. Hans kunst bevægede sig fra landskabsmaleri til mystiske, mørke og fantasifulde tegninger, der vidner om den verden, der udspillede sig i Hills indre. Hør, hvordan Mamma Andersson og Tal R er blevet inspireret af hans sygdomstegninger til helt nye værker.

 

 

om cf hill podcast

 

Lyt til flere podcasts fra Kunsten på kunsten.dk/podcast.

Et stille hjerterum

”De enkelte værker taler hver for sig og som et samlet kor af stemmer. Der er ramt plet, hvad angår sindbilleder og nutidskunst. En meget inspirerende oplevelse at være vidne til”.

– Weekendavisen

 

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

"To nordiske samtidskunstnere tager eminent tråden op efter skizofren kunstner"

– Jyllands-Posten

 

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

"Udstillingen kan ses helt indtil påsken næste år, og det er skønt, for den kan godt tåle mere end ét besøg"

– Nordjyske

Tal R, Blåt håndklæde, 2022. Foto: Anders Sune Berg

 

Mamma Andersson, Sömnlös / Sleepless, 2021. Foto: Per-Erik Adamsson

Udstillingen er støttet af