Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Opgaver UNDER og EFTER besøg på Kunsten

Gå på opdagelse på Kunsten

  • Vælg hver især det surrealistiske kunstværk, som du bedst kan lide. Præsentér det for hinanden og overvej hvorfor du valgte lige netop det billede. Beskriv for hinanden hvad der gør værket surrealistisk. 

  • Gå rundt på museet og se om I kan finde kunstværker – gerne inden for andre stilarter – som kunne handle om drømme eller som minder om nogle af de surrealistiske værker I har set. Er der flest abstrakte eller figurative billeder, som minder om noget fra en drøm? Diskutér om der er nogle kunstneriske udtryksformer, der egner sig bedre end andre til at skildre drømme.                       

  • Vælg hver især et værk som ligner en drøm eller som måske kunne minde om en drøm, I har haft. Præsentér det for hinanden og beskriv hvilke elementer i værket, der gør, at du synes det ligner noget fra en drøm og ikke virkeligheden.                                                                                                           
  • Undersøg kunstværker som provokerer: Gå rundt på museet og se om I kan finde andre kunstværker og kunstneriske udtryksformer, som provokerer jer eller som I tror vil kunne provokere andre. Hvad er det der gør, at nogle kunstværker provokerer? Hvad skal der til for at I bliver provokeret?        

                                                                                                                                                  

​Opgaver - efter besøg på Kunsten

UNDERSØG FORSKELLIGE TYPER AF SURREALISTISKE UDTRYKSFORMER:

Som inspiration til at arbejde med den surrealistiske kunst og særligt collagen kan I se på forskellige surrealister, der ofte brugte collageteknikken i deres kunstværker. Blandt mange kan nævnes Max Ernst, Salvador Dali, Man Ray, Henry Heerup, Wilhelm Freddie og Hans Bellmer.

 

Forslag til bestemte værker:

 

Værkerne viser forskellige måder at bruge collageteknikken på gennem hhv. billede, skulptur, fotografi og film. I kan diskutere, hvilke værker der tydeligst er præget af collageteknikken, og hvilken indvirkning de forskellige kunstværker og udtryksformer har på jer.

 

ANALYSER TEKSTER UD FRA DET PSYKOANALYTISKE:

Tekstanalyse på baggrund af arbejde med Sigmund Freuds begreber om drømme, det ubevidste og psykoanalysen.

 

LAV EN STOP-MOTION-FILM INSPIRERET AF DRØMME:

Mange surrealister var dybt fascinerede af den filmiske montage og dens muligheder for at inkorporere noget uventet og forskellige chokerende elementer. Særligt én film chokerede det pæne borgerskab tilbage i 1928. Det var filmen Den andalusiske Hund skabt af Salvador Dali og Luis Bunuel, som er en handlingsløs film kun sammenholdt af forskellige seksuelle associationer.

 

Individuelt eller i grupper kan I forsøge at lave jeres egen surrealistiske stopmotion-film. Forsøg at inkorporere forskellige uventede ting og sekvenser, så I får en masse chokeffekter.

 

SKAB JERES EGEN COLLAGE

Skab jeres egen collage ud fra aviser, blade, reklamer, fotografier, fundne genstande mm. I kan finde inspiration i de værker, som I har set på museet eller ved at søge på surrealistiske kunstnere, som fx Max Ernst, der anvender collagen. Overvej om der er noget bestemt, som du ønsker at fortælle med din collage og prøv eventuelt at skabe nogle chok-effekter, som surrealisterne godt kunne lide at frembringe. Bagefter kan I præsentere collagerne for hinanden og diskutere de forskellige udtryk.

 

UNDERSØG KUNSTNERE SOM PROVOKERER

Efter besøget på kunsten kan I undersøge andre kunstnere, som provokerer gennem deres kunst. Find eksempler på andre kunstnere – også inden for andre kunstneriske udtryksformer – som provokerer og som måske også blander sig i samfundsdebatten.

 

Som oftest provokerer kunstnere med den forhåbning om, at kunne åbne folks øjne og ændre noget i samfundet gennem deres kunst. Et eksempel kunne være den russiske gruppe, Pussy Riot, der er performancekunstnere, som forsøger at gøre opmærksom på uretfærdigheder gennem deres kunst. Det kostede dem i sidste ende en fængselsstaf. Andre kunstnere der gennem tiden har provokeret gennem deres kunst er blandt andet Bjørn Nørgaard, Piero Manzoni, Michael Brammer, Marco Evaristti, Christian Lemmerz og Kristian von Hornsleth.

 

For nylig var har der været stor debat om svenskeren Dan Park, der blev beskyldt for at være racistisk og fik forbud mod at vise sin kunst i Sverige samt idømt en fængselsstraf. Efterfølgende valgte Trykkefrihedsselskabet i Danmark at vise hans kunst dog mod mange protester og trusler mod kunstneren selv.

 

  • Er der nogle værker og kunstnere, som I synes er mere provokerende end andre? Er der nogle af værkerne, som I synes slet ikke burde blive betragtet som kunst? Og er det i orden, at nogle kunstnere får forbud mod at vise deres kunst, fordi den er for provokerende? ​​​​​​​