Jubilæumsidealist 2022

 

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 3402 188 898 

Storytelling i kæmpeformat: Toyin Ojih Odutola på Kunsten

10. feb 2021, 15:34

Den unge, nigerianske kunstner, Toyin Ojih Odutola, har med sin exceptionelle sans for storytelling fået den internationale kunstverdens opmærksomhed. Udstillingen på Kunsten er den første af hende i Norden.

Monumentale tegninger og et narrativ af episke dimensioner, der er suppleret af et intenst lydbillede.


Den kommende udstilling Toyin Ojih Odutola – Modvægtens teori slår benene væk under dig og får dig til at genoverveje traditionelle magtforhold og den konventionelle idé om historie, køn og seksuelle relationer.

 

Når Kunsten genåbner, er det med en eksklusivt udstilling af den unge verdensstjerne Toyin Ojih Odutola (født 1985), der skaber en parallel verden i Ny Sal.
 
Værkerne er nye og skildrer den fantastiske fortælling om en fortidig civilisation, beliggende i et surrealistisk landskab, der er inspireret af klippeformationerne i Plateau State i det centrale Nigeria, kunstnerens hjemland. Ojih Odutola spiller rollen som den fiktive arkæolog, der studerer de fund og historier, som en udgravning afslører.
 
Til udstillingen er der af kunstner Peter Adjaye eksklusivt skabt intense lydbilleder, som gør oplevelsen flerdimensionel og ekstra sanselig.
 

Magt, sex og køn

Toyin Ojih Odutola er født i Nigeria og arbejder i dag som kunstner i New York. Hun er verdenskendt for sine store tegninger, og i denne udstilling blander hun fiktion med virkeligheden og skaber fascinerende, mytologiske fortællinger. Gennem en ny serie værker udforsker hun et imperialistisk samfund, hvor traditionelle magtstrukturer vendes på hovedet: Kvindelige herskere betjenes af mandlige arbejdere, og det er ikke tilladt at have forhold med mennesker af det modsatte køn.
 
Kunstneren arbejder i monokrome farver og skaber sort-hvide tegninger, der trækker os ind i et alternativt univers og en fortælling om magtdynamik, forbudt kærlighed og mere.

 

- Toyin Ojih Odutola er en eminent historiefortæller, der arbejder billedkunstnerisk med dét, der inden for litteraturen kaldes for fantastik eller spekulativ fiktion. Hun skaber fascinerende miljøer, der inviterer os ind i fantastiske verdener, der både er genkendelige og foruroligende surrealistiske og med åbenlyse paralleller til både litteraturen og billedkunstens historie, siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten i Aalborg.

 

Udstillingen præsenterer omkring 40 nye værker på papir, lærred og træ, der er skabt særligt til denne udstilling. Hos Ojih Odutola kan hver tegning sammenlignes med kapitler i en bog. Udstillingens kapitler vil blive udfoldet i et sceneri, der er særligt tilpasset Kunstens Ny Sal.

 

- Og mon ikke, at Ojih Odutolas univers rammer dig og får dig til at gispe efter luft rent mentalt? Udstillingen stiller en tørst om atter at være hud mod hud, og det bliver en meget intens oplevelse, hvor du fascineres af, hvordan Ojih Odutola sammenblander tegning, lyd og fiktion med samfundsaktuelle og politiske tematikker. På den måde eksperimenterer hun med og udfordrer selve udstillingsformatet og de traditioner, der knytter sig til et klassisk medie som tegningen. Toyin Ojih Odutolas værker er omhyggeligt udførte og af monumental størrelse, men bevarer en bemærkelsesværdig intimitet, siger Stinna Toft.

 

Denne udstilling af Toyin Ojih Odutola var oprindelig en bestillingsopgave fra Barbican Centre, London, finansieret med midler fra Arts Council England og med støtte fra Jack Shainman Gallery. Udstillingen er skabt i samarbejde med Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg, Danmark og Hirshhorn Museum and Sculpture Garden, Washington DC, USA.

 

Udstillingen Toyin Ojih Odutola – Modvægtens teori åbner sammen med museet, når der gives grønt lys fra myndighederne.

 

Portrait of Toyin Ojih Odutola. Photo by Beth Wilkinson © Toyin Ojih Odutola