Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

To af Nordens mest markante samtidskunstnere dykker ned i skizofren kunstners værker

28. sep 2022, 09:00

Snart kan du på Kunsten opleve en række helt nye værker af Tal R og Mamma Andersson, som er inspireret af den store, svenske kunstner, C. F. Hill, og de værker, han skabte, mens han led af skizofreni.

Måske gør psykisk sygdom en kunstners værker mere intense, mere vedkommende. Måske skræller sygdommen sindets fernis af, og efterlader i den krakkelerede overflade sprækker, som skaberkraft og sårbarhed kan vælte ud af og bevæge os på et dybere plan? Og måske er kunsten en ventil for det plagede sind?

 

Uanset får du nu mulighed for at gå på opdagelse i værker skabt med inspiration i Hills tegninger og særegne virkelighed, når to af Nordens vigtigste samtidskunstnere præsenterer helt nye værker.

I en helt ny udstilling tager den dansk/israelske Tal R (f. 1967) og svenske Mamma Andersson (f. 1962) livtag med det nordiske maleri med udgangspunkt i svenske C.F. Hill (1849-1911), hvis sitrenende, nærmest levende landskaber og mystiske verdener emmer af melankoli, symbolik og en psykisk ustabil kunstnerisk eksistens på både godt og ondt.

 

C.F. Hill blev i en alder af 28 år erklæret sindssyg med skizofreni. Sygdommen blev markant i meget af hans kunst, hvor han gengav sine indre syner. Det var i denne periode, at han skabte sine mest berømte sygdomstegninger, der ikke blot er en central inspiration for Tal R og Mamma Andersson, men også i sin egen ret er en central del i udstillingen, som har titlen Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill.

 

Nyskabte værker

Tal R og Mamma Andersson har begge været med til at bane vejen for det nye maleri i det 21. århundrede. I dag regnes de for at være nogle af de vægtigste kunstnere i Norden.

 

De to kunstnere har formået at skabe et stærkt kunstnerisk udtryk, hvor de på hver sin måde behandler spændingsfeltet mellem figuration og abstraktion, funderet i et fælles syn på det at tegne og male som et personligt og dog almenmenneskeligt behov for at udtrykke sig med blyant og pensel. Ikke mindst deler de en væsentlig inspiration fra kunsthistoriens store mestre. En kunsthistorie, som Tal R og Mamma Andersson nu selv skriver sig ind i, siger Søs Bech Sharpe, museumsinspektør på Kunsten.
 
Udstillingen med helt nyskabte værker af så store kunstnere er - på moderne dansk - et scoop for museet. Udstillingen er et samarbejde mellem Kunsten, Malmö Konstmuseum og Museum MOORE.

 

– Udstillingen er en verdenspremiere, der i foråret 2023 drager videre til anerkendte museer i Holland og Sverige. Vi er stolte af at kunne præsentere denne udstilling med to af samtidens ypperste kunstnere indenfor den nordiske malerkunst, sprængfuldt med referencer og ladet med forbindelser fra datid til nutid. På Kunsten er udstillingen en central del af museets 50-års fødselsdagsfejring i 2022, hvor museet ikke blot skuer tilbage i tiden, men også peger fremad med nogle af de mest markante samtidskunstnere i vores tid, siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten.

 

I forbindelse med udstillingen vil der være kunstnersamtaler med Tal R og Mamma Andersson om dét at finde fælles inspiration i kunsten. Kunsten sætter desuden fokus på psykisk sygdom gennem foredrag med forfatter og journalist Peter Øvig og satiriker og forfatter Anna Juul.

 

Tal R & Mamma Andersson – Omkring Hill løber fra 14. oktober 2022 til 10. april 2023.

 

Tal R og Mamma Andersson er til stede på åbningsdagen.