Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Ord | Billede

18. nov 2022 til 21. maj 2023

Ord giver billeder, og billeder giver ord. Oplev forfatterne Alberte Winding, Jesper Wung-Sung og Josefine Klougart, når de sætter tekst og tale på seks markante værker fra samlingen.

Ord kan skabe billeder. Billeder, der ikke nødvendigvis er ens for alle, ligesom de billeder, vi ser, ikke nødvendigvis fremkalder de samme ord hos alle. Et kunstværk opleves derfor aldrig ens, idet vi ser på det ud fra forskellige ståsteder og med forskellige øjne.

 

Du bliver i denne udstilling præsenteret for seks kunstværker, der er placeret i hvert sit rum. Nogle er gamle favoritter fra vores samling, andre er nye værker fra samlingen, der vises første gang. Fælles for dem er, at en forfatter har sat ord på sin oplevelse af det enkelte værk. Det visuelle indtryk går dermed i dialog med det skriftlige og talte sprog i et ligeværdigt møde mellem kunstværkerne og forfatternes bidrag.

 

Historisk slægtskab

Kunsthistorien og litteraturhistorien har et nært slægtskab. Det kan spores i skiftende tiders strømninger og tendenser og i de forskellige kunstneriske udtryksformer, der er opstået som et resultat heraf. Forholdet mellem billedkunst og litteratur var især til diskussion i antikken, hvor den romerske digter Horats (65-8 f.Kr.) skrev sætningen; ’Ut pictura poesis’, som oversat til dansk betyder ’Som i maleriet, således i digtet´. Horats opstillede med dette udsagn et ligeværdigt forhold mellem maleriet og digtet, billedkunsten og litteraturen. Kunstbegrebet har med tiden udviklet sig og favner i dag bredere end tidligere, men forholdet mellem de to kunstarter er stadig aktuelt.

 

Udstillingen Ord | Billede har til formål at skabe et rum for mødet mellem ordet og billedet og åbne op for kunstoplevelsen og dens mange facetter i dette krydsfelt. Fordyb dig i værket foran dig, læs teksten eller lyt til den oplæst af forfatteren selv.

 

Udstillingen giver dig mulighed for at udforske kunstens sprog ved at dykke ned i værkerne og teksterne og give plads til din egen fortolkning, forundring og fascination.  

Alberte Winding

Alberte Winding (f. 1963) er sangskriver og forfatter til en række bøger for børn og voksne, senest erindringsromanerne Kastevind og Småt brændbart. Romanen Hvad jeg tænker mens du taler udkommer i 2023.  

 

Som forfatter er Alberte Winding sanselig og lyrisk, med en stærk fornemmelse for musikken, tonerne og rytmen i sprog og ord. Hun har også en humor, som kan veksle mellem det absurde og det underfundige og kommer til udtryk i både hendes børnebøger og på og mellem linjerne i romanerne for voksne.

 

Foto © Les Kaner

 

alberte winding stoppestedet

 

alberte winding fox with issues

 

ord billede alberte winding erik a frandsen

Jesper Wung-Sung

Jesper Wung-Sung (f. 1971) har skrevet en lang række bøger for voksne, børn og unge. Wung-Sung har blandt andet modtaget Bogforums Debutantpris, Søren Gyldendal-prisen, Silas-prisen og De Gyldne Laurbær. Flere af hans værker er filmatiseret og dramatiseret. Forfatterskabet er oversat til mere end ti sprog. Jesper Wung-Sung er medlem af Det Danske Akademi.

 

Foto © Les Kaner

 

jesper wung-sung big foot

 

jesper wung-sung white grid

Josefine Klougart

Josefine Klougart (f. 1985) er forfatter, uddannet fra litteraturvidenskab på Aarhus Universitet og fra Forfatterskolen i København. Hun har siden debuten i 2010 udgivet 6 romaner, senest slægtsromanen Alt dette kunne du få, der udkom i efteråret 2021.


Klougart er oversat til 13 sprog og er kendt for sine præcise beskrivelser af både de fysiske og de mentale landskaber. Nik og Jay har kaldt Josefine ”Kongen af følelserne” og hun skriver om familier, kærlighed, natur og død på en alvorlig, men ofte også humoristisk måde.

 

 

 

 

josefine klougart forår

 

josefine klougart parklife