Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

Kalender

SOLO: Rita Kernn-Larsen

7. feb 2019 til 5. maj 2019

Oplev en soloudstilling med Rita Kernn-Larsen, der sammen med blandt andre Wilhelm Freddie var en central person, da surrealismen fik sit gennembrud.

I foråret 2019 præsenterer Kunsten den første soloudstilling i mange år med den danske surrealist Rita Kernn-Larsen (1904-1998). Gennem 1930’erne oplever Rita Kernn-Larsen som få andre samtidige, kvindelige kunstnere stor international anerkendelse i intellektuelle og kunstneriske miljøer. I forbindelse med sin debut i 1934 karakteriserer en anmelder hende sågar som ”en kvindelig, dansk Picasso”. Hun har dét til trods alligevel aldrig helt vundet retfærdig genklang i vores samtid.

 

Udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen kaster ikke bare et blik på Rita Kernn-Larsens surrealistiske storhedstid i 1930’erne, men også den senere del af kunstnerskabet, som er blevet mindre belyst gennem årene. I udstillingen vil man således kunne følge Kernn-Larsens virke gennem alle årene; fra 1930’ernes drømmende og dragende scenarier og mystiske figurer til hendes senere års naturalistiske landskaber, finurlige collager og keramiske værker. 

 

For at kaste et samtidigt blik på Rita Kernn-Larsens samlede virke har Kunsten inviteret den danske samtidskunstner Kirstine Roepstorf (f. 1972) til at iscenesætte udstillingen. Roepstorff har senest markeret sig på Venedig Biennalen i 2017, hvor hun repræsenterede Danmark. Med udgangspunkt i Kernn-Larsens kunstneriske univers vil Kirstine Roepstorff skabe et nutidigt, levende og sanseligt møde med udstillingens værker.

 

Udstillingen er skabt i samarbejde med Gl. Holtegaard.

Om Rita Kernn-Larsen

Rita Kernn-Larsen er en international ener i dansk billedkunst. Hun begynder sit kunstneriske virke med surrealismen i parløb med den danske kunstnersammenslutning Linien i København, men opnår aldrig den brede anerkendelse i Danmark. 


Til gengæld slår hun igennem især i Frankrig og England, og det er her, Rita Kernn-Larsen kommer til at udstille, leve og arbejde det meste af sit liv. I Paris oplever hun tidligt i karrieren international anerkendelse og udstiller på nogle af tidens mest ombruste surrealisme-udstillinger side om side med kunstnere som Salvador Dali, Max Ernst og Meret Oppenheim. 

 

2. verdenskrig sætter dog en brat stopper for Kernn-Larsens surrealistiske arbejde, og hun må genfinde sig selv som kunstner. De drømmende scener skiftes nu ud med mere naturalistiske gengivelser af landskabet i den sydfranske egn omkring St. Jeannet, hvor hun fremadrettet bosætter sig. Herfra søger hun nye veje i sin praksis, som også vil blive præsenteret på udstillingen SOLO: Rita Kernn-Larsen.

Rita Kernn-Larsen, Oasen (1935). Randers Kunstmuseum

© Randers Kunstmuseum

Udstillingen er støttet af