Vi bruger cookies på kunsten.dk

Inden du fortsætter, vil vi lige fortælle, at vi bruger cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold.

Sprog

Kunsten Museum of Modern Art Aalborg
Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
EAN: 5798003745718

Kalender

Carsten Höller – Behaviour

26. sep 2019 til 23. feb 2020

Siden begyndelsen af 1990’erne har den tyske kunstner Carsten Höller (f. 1961) opnået international anerkendelse for en lang række udstillinger og kunstneriske projekter.  Höllers værker er ofte en slags kunstneriske forsøg og eksperimenter, der tager udgangspunkt i det videnskabelige felt. Carsten Höller har en doktorgrad i biologi, hvor han har beskæftiget sig med landbrugsvidenskab med speciale i insekters kommunikationsstrategier ved brug af lugtesans. 

 

Kunstnerens videnskabelige baggrund har haft afgørende betydning for sit kunstneriske virke, der behandler forskellige aspekter af menneskelig perception og adfærd. Höllers værker forsøger at involvere publikum både fysisk og mentalt og befinder sig ofte i spændingsfeltet mellem leg, videnskab og kunst. 

 

I udstillingen Behaviour præsenteres et udvalg af værker, der på forskellig vis forstyrrer, transformerer eller på anden måde bearbejder, hvordan vi møder kunsten og vores omverden. Kunsten inviterer museets besøgende til at opleve, hvordan man gennem kunstværker kan opleve andre kunstværker. Disse unikke oplevelser skabes blandt andet ved hjælp af lys, lyd, dufte og spejlinger. 

 

Med Behaviour præsenterer Höller en udstilling, der er skabt til at se Kunstens samling igennem.

Sov på museet

Under udstillingen bliver det muligt at tilbringe en nat på museet midt i Alvar Aaltos ikoniske arkitektur. 


Ét af de viste værker er Drehendes Hotelzimmer (Revolving Hotel Room) (2008). Som titlen afslører, består dette hotelværelse af møbler placeret på roterende glasskiver. Overnattende gæster får muligheden for komfortabelt at opleve de omgivende kunstværker fra den roterende seng. Herudover vil resten af museet være til fri afbenyttelse og give gæsten mulighed for at vandre uforstyrret rundt, imens museets samling kan opleves i månens lys. 

 

Kunstens rolle har altid været at vende op og ned på faste antagelser, og i udstillingen kan man helt konkret opleve verden og kunsten vendt på hovedet. I værker som Upside-Down Goggles (1994 til nu) og Expeditions-Rucksack (1995/2019) udstyres gæsten således med en spejlvending af den omkringliggende verden. 

 

Det er med andre ord en syns- og adfærdsforandrende oplevelse, der venter udstillingsgæsten, hvad end besøget foregår i dag- eller nattetimerne. 

 

Vi offentliggør booking af overnatningen inden længe. Skriv dig op til vores nyhedsbrev, så er du blandt de første, der får besked.

 

Drehendes Hotelzimmer (Revolving Hotel Room), 2008
© Carsten Höller/VBK, Wien, 2008, Kunsthaus Bregenz. Photo: Markus Tretter
Installation view: Carrousel, Kunsthaus Bregenz, Bregenz, 2008.

Om Kunsten pARTicipate

Carsten Höller er inviteret til at udstille på Kunsten som del af pARTicipate-udstillingsserien, der sætter fokus på publikums aktive deltagelse i kunsten. Kunsten pARTicipate er en flerårig udstillingsrække, hvor internationale samtidskunstnere arbejder med nye projekter til Kunsten. De inviterede kunstnere skaber kunst, der engagerer publikum enten via performative strategier, sanselige installationer eller med brugerinvolvering og medskabelse. Kunsten pARTicipate hylder den menneskelige kreativitet og skaberkraft og skaber rum for deltagelse. Tidligere udstillinger i serien tæller Ernesto Neto Rui Ni / Voices of the Forest (2016), Roman Ondak History Repeats Itself (2017), Tino Sehgal This Success/This Failure (2018).

Om kunstneren

Carsten Höller tilhører en generation af kunstnere, der kom frem i 1990’erne og tæller kunstnere som Douglas Gordon, Maurizio Cattelan, Rirkit Tiranvanija og Pierre Huyghe. Höller har udstillet på nogle af verdens mest anerkendte museer, heiblandt solo-præsentationer på New Museum i New York, Hamburger Bahnhof og Museum für Gegenwart i Berlin, ved Tate Modern i London, Thyssen-Bornemisza Art Contemporary (TBA21) i Wien og Palazzo Strozzi i Firenze. Höller kommer nu til Danmark med en stor præsentation i både Aalborg og København, hvor han udstiller på Copenhagen Contemporary på Refshaleøen med udstillingen Reproduction. Der udgives et bokskatalog, der samler dobbeltudstillingen på tværs af landet.

 

Portrait Carsten Höller @ photo by John Scarisbrick

Støttet af: