Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

Kong Christians Allé 50
9000 Aalborg

Tlf: +45 99 82 41 00
kunsten@kunsten.dk
CVR: 47 21 82 68
faktura@kunstenfaktura.dk

 

Danske Bank

Regnr.: 4368 Kontonr.: 13534926

Kalender

Sophia Kalkau – Stoffet og ægget

28. mar 2019 til 11. aug 2019

Træd ind i et drømmende helle i en kaotisk verden

Kunsten præsenterer i foråret 2019 en stor anlagt soloudstilling med Sophia Kalkau (f. 1960), der siden begyndelsen af 1990’erne har markeret sig som én af Danmarks førende samtidskunstnere. Udstillingen vil under titlen Stoffet og ægget præsentere et bredt udvalg af Sophia Kalkaus væsentligste værker fra de sidste 20 år. Du vil blive omsluttet i et smukt komponeret udstillingsunivers, som er skabt specifikt med udgangspunkt i Alvar Aaltos unikke museumsbygning.

 

Hårdt mod blødt

Oplev poetisk hvide, matsorte og sølvfarvede skulpturer og fotografier, hvor krop og skulptur forenes i finurlige, foruroligende og forunderlige udtryk. Kalkaus skulpturer er kendetegnet ved deres geometrisk enkle, lette og rene udtryk. Skulpturerne optræder ofte som rekvisitter i hendes fotografier, så de geometriske grundformer – cirklen, ovalen, kuglen og kuben – indgår sammen med kunstnerens egen krop i en form for underfundige hybrider. Fotografierne forholder sig undersøgende over for relationen mellem den organiske krop og den abstrakte geometri; mellem menneske og ting.

 

Drøm og virkelighed

Sophia Kalkaus værker er skabt med umiskendelig håndværksmæssig perfektion. De folder sig ud i krydsfeltet mellem fotografi, poesi, skulptur og performance. De opererer i spændingsfeltet mellem alvor og humor, hverdag og surrealisme, kølig abstraktion og drømmende sanselighed.

I udstillingen vil både nye og ældre værker blive sat sammen, så de er i en ustandselig indbyrdes dialog, og så de spiller smukt sammen med bygningen og betragteren. Du vil blive suget ind i en verden, der bevæger sig mellem drøm og virkelighed.

Om Sophia Kalkau

Sophia Kalkau (f. 1960) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og har siden starten af 1990’erne udstillet hyppigt i både ind- og udland, heriblandt på Glyptoteket, Overgaden, Kunsthallen Brandts i Odense, Horsens Kunstmuseum og Holstebro Kunstmuseum. Sophia Kalkau er gennem årene blevet tildelt mange betydningsfulde hædersbevisninger. Senest i foråret 2018 modtog hun Kunstkritikerprisen for udstillingen Line of Circles, vist på Sorø Kunstmuseum. Udstillingen modtog også en præmiering fra Statens Kunstfonds legatudvalg året forinden.

 

Sophia Kalkau arbejder i krydsfeltet mellem forskellige kunstneriske genrer, som hun konstant afprøver og udvider. Hun har foruden sine skulpturer og fotografiske værker skrevet prosa samt bøger om æstetik.


Kalkau har udført udsmykningsopgaver flere steder i landet, heriblandt på Skejby Sygehus, Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet i Odense og Grøndalskirken. Derudover er hun repræsenteret i en række af landets kunstmuseer og i vigtige kunstsamlinger som for eksempel ARoS, ARKEN og Ny Carlsbergfondets kunstsamling.

Kunsten Contemporary

Udstillingen Sophia Kalkau – Stoffet og ægget er en del af Kunstens udstillingsserie Kunsten Contemporary, der hylder den eksperimenterende samtidskunst. Her invitereres relevante samtidskunstnere fra ind- og udland til at skabe en udstilling på museet, der forholder sig til stedet og husets unikke arkitektur og/eller tager favntag om væsentlige samfundsrelevante emner og problematikker. Tidligere udstillinger inden for denne serie tæller blandt andet Kaarina Kaikkonen – You remain in me (2018), William Kentridge – The Refusal of Time (2018), Nina Saunders –I Heard a Voice in the Midst of the Four Beasts (2017), Omer Fast – Nutiden fortsat (2017) og Imran Qureshi – Idea of Landscape (2016).

Udvid horisonten med en guidet tur

Udvid horisonten med en guidet tur

Skal du arrangere et inspirerende firmaarrangement eller fejre en rund fødselsdag? Måske er I en vennegruppe eller en forening, der skal bruge et par hyggelige timer i hinandens selskab? Så kan vi anbefale en guidet tur på Kunsten. 

sophia kalkau louisiana channel

 

Tak til Louisiana Channel for lån af video.