Skulptur (bronze)
Højde 51,0 cm, diameter 31,5 cm
Om Jon Stahn
Jon Stahn (1970-) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006. Han har udstillet på forskellige gallerier og museer i Danmark og udland, bl.a. på KUNSTEN (dengang Nordjyllands Kunstmuseum) i forbindelse med udstillingen Match Race i 2007. Stahn udtrykker sig i maleri, skulptur, grafik, video og installation m.m., og valget af udtryksform og materiale afhænger af hans grundlæggende idé med værket. Inspirationen finder han i hverdagskulturen, i sine omgivelser, i byrummet, medierne og litteraturen. Han blander gerne det traditionelle med det nyskabende. Dette fremgår også af skulpturerne i KUNSTENs samling, hvor de traditionelle bronzeskulpturer tilføres noget humoristisk og fandenivoldsk. Stahns værker kan fremstå lidt mystiske eller uhyggelige, hvilket kan forklares med hans fascination af spiritualitet og magi. Kampen mellem det gode og det onde er et gennemgående tema, og værkerne fremstår derved kontrastfyldte, komplekse og til tider kaotiske.
Hans udgangspunkt er ofte menneskekroppen, hvor han - ikke helt uden selvironi - anvender sig selv som model for sine forskellige portrætter.
Me and my other side, 2005
Form
Indhold
Budskab
Perspektivering
Portrætter
Portrættet har igennem kunsthistorien været anvendt til mange forskellige formål. Bl.a. har kunstnere lavet selvportrætter, portrætteret deres familie, venner og bekendte eller skildret historiske, religiøse eller kulturelle begivenheder. Portrætter kan også være udført på bestilling til at forevige betydningsfulde personer. Jon Stahn anvender sig selv som model for sine portrætter. I museets samling er der flere eksempler på portrætter og selvportrætter. Prøv at se på forskelle og ligheder mellem nogle af nedenstående værker. Se f.eks. på deres blik samt formgivningen og materialevalget. Har dette ændret sig igennem årene?:
Skulpturer:
Malerier m.m.:
Inden besøget er det altid en god idé at undersøge, om de enkelte værker er tilgængelige på museet.
Skulpturens udvikling
Et besøg på museet kan knyttes til et forløb om skulpturer. Her kan man se på skulpturens udvikling igennem tiderne.
Skab jeres egen skulptur
Eleverne kan arbejde praktisk med selv at skabe skulpturer. De praktiske projekter kan eleverne dokumentere ved at tage billeder til deres port folio.
Tornekronen som symbol
Hvorfor er personen på skulpturen Me and my other side portrætteret med en tornekrone? Lav f.eks. et forløb, hvor I undersøger tornekronens religiøse og kunsthistoriske betydning.
Et lignende forløb kan knyttes til Evil dwarf painter (J. R. late at Andy’s), hvor klassen kan undersøge dværgen og djævlen som symbol.
Sæt ord på værket
Eleverne kan arbejde videre med et af værkerne ved at skrive et digt eller en fortælling med inspiration fra værket. Hent evt. inspiration i værkets titel eller i nogle af værkets detaljer.
Anmeld værket
Eleverne kan lave en skriftlig aflevering i form af en anmeldelse af et af værkerne, hvor de begrunder, hvorfor de mener, at værket er godt eller skidt.
Jon Stahns skulpturer kan i dansk analyseres i forhold til litterære værker. Se f.eks. nedenstående eksempler. Her kan man bl.a. undersøge forholdet mellem afsender og modtager, om der er brugt tegn, symboler og billedsprog, hvordan digtet stilistisk er bygget op, om der er eksempler på intertekstualitet eller parafrase over andre værker, samt hvilke temaer og budskaber værkerne beskæftiger sig med.
Dy Plambeck Porretærten og Pantsat (Plambeck, Dy: Buresø-fortællinger, Gyldendal, 2005, s. 13 og 17):
Ved at tage udgangspunkt i et af de foreslåede temaer vil undervisningsmaterialet være velegnet til tværfaglige forløb som eksempelvis Almen Studieforberedelse. Der er bl.a. mulighed for at lave et projekt, der inddrager det visuelle fra billedkunst og det auditive fra musik. I forbindelse med musik på højniveau kan eleverne lægge musik og evt. tekst til et af værkerne, ligesom den elektroniske musiker Tone har gjort. Se f.eks. følgende link for inspiration http://tonetone.org/.
Handberg Christensen, Claus: Jon Stahn in Exit 06 Afgangsudstillingen for Det Kgl. Danske Kunstakademi 2006, 2006, s. 136-139.
Kirkegaard, Marie: FLOW SHOW udstillingskatalog fra Galleri Christoffer Egelund.
Plambeck, Dy: Buresø-fortællinger, Gyldendal, 2005.